Как да постигнем максималния потенциал на царевицата

За да се постигне максималния потенциален добив на царевица, трябва да се вземат предвид няколко фактора като здравето на почвата, наличието на хранителни вещества и органична материя.

В условия на недостатъчно количество валежи и изтощена микрофлора на почвата прилагането на подходящите комбинации от микробиални торове при обработката на семената спомага за намаляване на стреса в критичните етапи като покълване на семето.

Контролирането на патогените и неприятелите в почвата чрез обработката на семената като многогодишна стратегия спомага за поетапното им редуциране. Поддържането на добра запасеност от микроорганизми, прилагането на технология и опитите за справяне с неблагоприятните фактори може значително да подобри шансовете на фермерите да достигнат по-добър добив и по-здрава реколта.

Царевица в района на град Шабла. Обработка на семена с препарати на основата на микроорганизми и микроелементи:

Екопроп НХ -препарат подходящ за почви с присъствие на нематоди и патогени.

Ризо Витал 42 -ризо бактерия правеща симбиоза с корените на растението. Предпазва от навлизането на патогени и увеличава устойчивостта на културата.

БМВ-тор на основата на манган и цинк.

Натуралис-препарат съдържащ висока концентрация на ентомопатогенна гъба. Препаратът има специфично действие срещу неприятели с почвен цикъл на развитие.

Почвено приложение:

Биоспектрум-НПК тор. Висококонцентриран микробиален НПК тор.

1 гр. от продукта съдържа 1 млрд. бактерии, способни да акумилират азот и да минерализират фосфор, калий и силиций. Развива потенциала на почвата и спомага за образуването и възстановяването на хумусния слой.

агроном-консултант Ержан Якубов

Земя за бъдеще

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини