Брюксел обмисля с данъци да намали консумацията на месо в ЕС

Брюксел се готви чрез данъци да намали консумацията на месо в ЕС. ЕК смята, че животновъдството е не по-малко замърсяващо околната среда от въглищата и затова не се отказва от мерките и стимулите за намаляване на консумацията на месо. Наред с това ЕК готви нови правила за субсидиране на фермерите в ЕС в отговор на бурните протести по-рано тази година. ЕС трябва да направи основен ремонт на общата си селскостопанска политика на стойност 387 млрд. евро, а основната дискутирана промяна е, че занапред фермерите ще се субсидират въз основа на техните доходи, а не на размера на стопанствата им.
Насоките за „ремонт“ на общата селскостопанска политика бяха представени на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда. Те са резултат от консултациите между земеделски производители, неправителствени организации, потребители и търговци на дребно на храни, които завършиха с три маратонски преговорни сесии през деня и нощта миналата седмица.
Ограничаване на консумацията на месо чрез данъци
Сред другите предложения в доклада са схеми за насърчаване на потребителите да намалят консумацията на месо, включително чрез данъчни стимули и етикетиране, както и за подпомагане на земеделските стопани да се откажат от животновъдството, включително спорно предложение за въвеждане на схеми за доброволно изкупуване на стопанства в райони с високо ниво на интензивно животновъдство.
Сред обсъжданите схеми за намаляване на консумацията на месо е и идеята продуктите от месо да се облагат с допълнителен данък наред с ДДС и съответно да са по-скъпи за потребителите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини