Американски фермери се връщат към конвенционалната царевица, изоставяйки ГМО, за да им излезе сметката

Докато Патрик Шивърс обсъжда с банкера си подготовката за реколтата от царевица през 2024 г., разговорът за потенциалната възвръщаемост на инвестициите е отрезвяващ.

“Той ми каза, че ако произведа 200 бушела царевица, ще загубя само малко пари”, споделя Шивърс, четвърто поколение фермер от югозападна Джорджия.

Шивърс реши да се научи как да постигне поне рентабилност тази година. “Или трябва да постигнете по-висок добив, да обработвате повече акри или да харчите по-малко”, казва Шивърс.

Той реши да удвои разходите за суровини и да опита конвенционален царевичен хибрид, засаден рамо до рамо с ГМО хибрид на 110 акра.

С оглед на текущите цени на суровините, той не очаква нито един от хибридите да бъде печеливш. По-скоро това е възможност за учене за бъдещето.

“Направих изчисленията и трябва да произведа 18 бушела повече на акър с ГМО царевицата, отколкото с конвенционалния хибрид, за да изляза на нула”, казва Шивърс.

Той споделя опита си от засяването до прибирането на реколтата и на двата хибрида чрез YouTube.

Планиране за следващия сезон

Подобно на Шивърс, Джо Будро наблюдава как други фермери опитват конвенционална царевица заради ниските цени на суровините.

“Не казвам, че не-ГМО ще превземе всеки акър в страната, но много повече фермери се интересуват от него поради разходите за суровини и искат да знаят как да го управляват успешно”, казва Будро, сертифициран съветник по културите за Spectrum Non-GMO Seed.

Процентът на фермерите, които засяват конвенционални хибриди на царевица тази година, е трудно да се определи. Според USDA, 90% от царевицата, засята в САЩ през 2024 г., е от генетично модифицирани семена, устойчиви на хербициди. Освен това, 86% от акрите царевица в САЩ, засяти тази година, съдържат резистентна на насекоми Bt черта.

Започнете с възвръщаемост на инвестициите

Процесът на закупуване на семена за 2025 г. вече е в ход в много части на страната. Мелиса Бел, национален ръководител по агрономство на AgReliant Genetics, казва, че фермерите не просто купуват най-евтините налични семена.

“Фермерите искат стойност, но все още търсят кои продукти най-добре отговарят на техните нужди на техните акри, независимо дали са конвенционални или модифицирани, и това наистина не е по-различно от всяка друга година”, казва Бел.

Кен Фери препоръчва да започнете процеса на избор на семена, като определите възвръщаемостта на инвестицията си за всеки хибрид.

“От една страна, намаляването на разходите за семена може да бъде значително – можете да спестите от 30 до 70 долара предварително с конвенционален хибрид”, казва Фери, полеви агроном на Farm Journal. “Но изваждате много страхотни инструменти от уравнението със семена без ГМО.”

Помислете за борба с плевелите

Имайте предвид, че продуктите, съдържащи глифозат и глюфосинат, не могат да се използват в конвенционалните царевични полета.

“Въпросът, който най-често получавам от фермерите, е: ‘Как да контролирам плевелите’”, казва Будро. “Казвам на всички, че добрият хербицид преди поникване с добра остатъчна активност върху вашите специфични проблеми с плевелите е задължителен при царевицата без ГМО.”

Фери добавя, че всички във вашия екип трябва да са на една и съща вълна.

“Да кажем, че имате 10 царевични полета Liberty и три конвенционални царевични полета, а трите конвенционални се пръскат със Liberty. Ще имате проблем”, казва той.

Също така помислете дали вашата конвенционална програма за хербициди ще премахне устойчивите плевели или може да рискувате да добавите устойчиви на хербициди семена от плевели към вашата банка за семена от плевели.

“Това може да не навреди непременно на добивите от царевица тази година, но ще направи борбата с плевелите главоболие за вас за две или три години напред”, казва Фери.

Оценете налягането на насекомите

Ако нямате силен европейски царевичен пробивач или царевичен червей, може да успеете да се откажете от използването на почвен инсектицид. Това може да ви спести над 30 долара на акър.

Будро казва, че фермерите могат да получат добър рентабилен контрол на царевичния пробивач, ако бъде хванат рано, но това не е така за нито един от видовете царевични червеи. Ако не знаете дали имате царевичен червей, който активно се храни с царевица, Фери съветва да изкопаете някои растения, да измиете корените и да ги оцените сега.

“Ако е имало много нападение, това е показател, че вероятно ще трябва да приложите почвен инсектицид, ако засеете конвенционални хибриди следващата пролет”, казва той.

Броят на царевичните червеи и царевичните пробивачи има тенденция да се възстановява в полетата, засяти с конвенционална царевица след около три години, добавя Фери, ако са били разпространени във вашия район преди.

Уверете се, че сте изготвили плана си предварително, за да се справите с вредителите. “Какъв продукт ще използвате? Каква е цената, кой ще може да я приложи и ще бъде ли навременна?”, пита той. “Вашият план за действие при извънредни ситуации трябва да бъде обмислен сега, а не когато трябва да го приложите.”

Пазарни възможности

Наред с потенциалните икономии на семена, хербициди и инсектициди, някои фермери имат достъп до пазари, които ще плащат премия за царевица без ГМО, обикновено около 30 до 60 цента за бушел.

Фери предупреждава, че ако получите договор за царевица без ГМО, трябва да доставите продукт, който обикновено е около 98% чист. Също така вероятно ще имате някои изисквания за обработката.

За да се справят с проблема с чистотата, Фери казва, че някои фермери ще съберат първите 24 реда от конвенционалните си хибриди и ще ги тестват. Ако решите да не тествате предварително, той казва, че все пак е важно да запазите проба от семенната царевица, която сте засяли, за да можете да проведете тестове по-късно, ако е необходимо.

Ако не сте използвали конвенционален хибрид преди, Будро казва, че сега е моментът да зададете въпроси на търговския си представител.

“Говорете за типовете почви, практиките за обработка на почвата, популациите, топографията на почвата и целите за добив”, съветва той. “Погледнете данните от тестовия участък. Отидете да видите хибридите на полето, ако можете. Задавайте много остри въпроси. Добрият производител на семена ще ви помогне да получите правилния хибрид на правилния декар.”

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини