Стратегически диалог: Какво предлага за управлението на риска в земеделието

Храната да е критична в националното право, да има единен селскостопански пазар за застраховки – това ще обсъжда Комисията

Рисковете да  се третират по публично-частен начин, като се използват субсидии, застрахователни  схеми и взаимни фондове, предложи Стратегическият диалог на ЕК.

Според него катастрофалните рискове е редно да се разглеждат на публично ниво, използвайки реформирания кризисен резерв на CAP.

В съответствие с този подход се препоръчва

ЕК да влезе в диалог със застрахователните

компании с цел подобряване на

прозрачността на застрахователните пазари, и да се гарантира, че фермерите от териториите на ЕС ще имат достъп за земеделско застраховане и улесняване на развитието на

единен селскостопански пазар на застраховки

В този процес застрахователните компании

трябва да бъдат насърчавани да рефлектират повече инструменти, адаптирани към всички сектори, включително животновъдство, смесено земеделие, агролесовъдство, рибарство.

В контекста на бъдещата ОСП се препоръчва ЕК да осигури допълнителна интеграция между инструментите за управление на риска и свързаните с това инвестиции. Също така е необходимо обединяване на ресурсите – укрепване на индивидуалния и колективен капацитет – и допълване с финансови инструменти, например, насочени към адаптиране и смекчаване на климата.

Хранително-вкусовият сектор да се разглежда като критичен национален субект поради стратегическото значение на хранително-вкусовия отрасъл в цялостната икономика и общество. Всички държави-членки трябва да признаят храната за „критична“ в националното си право. В съответствие с устойчивостта на критичните субекти (CER) да има директива, която се отнася до „храните“ като критичен субект, а държавите-членки следва изрично да разпознават хранително-вкусовата верига като стратегически важна в техните политики, особено в условия за достъп до енергия и вода и други съществени елементи на инфраструктурата.  За това създаването на стратегически запаси от селскостопански стоки в ЕС, държава-членка и/или на регионално ниво, ще е гаранция за  изправяне пред кризи, внимателно оценени по отношение на тяхното въздействие (като избягване на непредвидени смущения на пазара). 

Резерв за селскостопанските кризи

Дори най-ефективните мерки за  предотвратяване и управление на риска не могат да изключат появата на кризи, независимо дали са климатични, екологични, (гео) икономически или (гео)политически.  Затова европейският сектор на хранителната промишленост се нуждае от стабилни инструменти за ефективно управление на кризи. Сега съществуващото управление не е достатъчно подходящо и ефективно, тъй като средствата му не се използват по целенасочен начин.

Стратегическият диалог препоръчва реформиране на селскостопанския резерв за по-добро насочване от негова страна  към изключителни и катастрофални рискове.  Поради тази причина Европейската комисия трябва да предложи трансформиране на този инструмент и превръщането му в

многогодишен инструмент, фокусиран върху изключителни и катастрофални рискове

В същото време този нов резерв трябва да включва подходящи механизми за гарантиране на съгласуваност с други обществени средства и осигурителни схеми. По-специално достъпът до тази подкрепа трябва да бъде обусловен от използването на инструменти за  риска на индивидуално, частно ниво.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини