Повишени нива на афлатоксини в царевицата в Източна Европа поради суша и горещини

Тази година пазарът на царевица в Европа е изправен пред неблагоприятни условия, тъй като източноевропейските страни страдат от продължителни горещини. В резултат на това те не само че имат намалено производство на царевица, но и са изправени пред риск от високо съдържание на афлатоксини в зърното, сподели в интервю за Latifundist.com търговският директор на Spike Brokers Александър Соловей.

„Това вече е потвърдено от събраната реколта и фактът, че в момента се опитват да смесват източноевропейската царевица с украинска, тъй като украинската царевица има ниско съдържание на афлатоксини, докато в царевицата от Унгария, Румъния и Сърбия съдържанието на афлатоксини е доста високо“, каза той.

Според него, това, в допълнение към факта, че основните страни вносители в Европа този сезон няма да получат до 4,5 млн. тона царевица от Източна Европа, създава значително търсене на украинска царевица.

Реколтата от царевица в Румъния се очаква да бъде между 6 и 8 млн. тона, в сравнение със средните 11-12 млн. тона. Износът ще намалее от 4,4 до 2-2,2 млн. тона. В Унгария реколтата се прогнозира на ниво от 5-5,5 млн. тона, в сравнение със средните 7-8 млн. тона, а износът ще намалее от 3-4 до 1,5-2 млн. тона, отбелязват от Spike Brokers.

Миналата седмица цените на украинската царевица за Европа се повишиха до 178-180€/т, натоварено в евровагон. Украинската царевица получава премия в сравнение с царевицата от Източна Европа, което предоставя на земеделците от Западна Украйна изгодна алтернатива за продажба и износ в сравнение с морските пристанища. Купувачите за морските пристанища купуваха зърно на цена от 185-187$/т за октомври. Премията за по-късните месеци беше до 2$/т на месец.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини