Стопаните да знаят, че ландшафтните елементи са част от земеделската им земя

Обучението, което сега тече из страната за земеделските производители и което е вид информационна кампания, показва, че е много полезно за фермерите, защото имат твърде много неизяснени въпроси, на които досега е нямало кой да им отговори конкретно.

Разяснителните срещи имат за цел да обяснят всички изискания по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

На първата среща, на която присъстваха организации на земеделски производители в София, стана ясно, че има доста неясни въпроси както по задължителните стандарти ДЗЕС, така и по законоустановените изисквания ЗИУ.

На земеделските стопани се разясняват и Системата за електронни услуги и Системата за мониторинг на площ, посочи зам.-министър Лозана Василева в Ямбол. Според нея при тях основно проблемите са също от недоброто познаване на изискванията и документите,  а и защото не се познават добре възможностите на  Системата за електронни услуги.

Всъщност от проведените досега две срещи – със земеделските асоциации в София, и с фермери от Ямболско,  стана ясно, че стопаните ще имат твърде много въпроси, защото изискванията им изглеждат доста сложни.

Един от неразбираните пунктове, на които администрацията наблегна, е че трябва да се спазва ДЗЕС 8 за ландшафтните елементи – от всички.

На фермерите се заостря вниманието, че тези елементи подлежат на опазване, независимо дали стопанинът ги е заредил и очертал в заявлението си или не. Експертите обясняват още, че слоят с тези постоянни елементи, както и ивиците покрай водните течения, са вече част от системата и занапред непрекъснато ще бъдат актуализирани данните за тях. Тази актуализация на слоя ще се прави всяка година от МЗХ на база заснемане.

По ДЗЕС 8 вече е въведена и декларация за стопаните, подписвайки която, те трябва да знаят, че  съществуващите ландшафтни елементи трябва да се  опазват и не бива да се премахват, а ако това се допусне, те ще трябва да се възстановят.

Тези постоянни елементи ще се зареждат в ИСАК  и СЕУ и когато фермерите изчертаят площите си, автоматично ще се спуска меню списък с тези елементи, за които трябва да се знае, че са част от земеделските им площи.

По принцип се оказва, че и при другите задъжителни стандарти още има доста слабости, които се допускат.  Според Снежана Ангелова от Техническия инспекторат на ДФЗ анализът от първата година на прилагане на ДЗЕС е показал, че има неспазване по почти всички от националните стандарти.

Друг проблем, който засега създава сериозни казуси е фактът, че националните стандарти се следят за дадена календарната година, което създава следващата трудност за администрацията и стопаните, защото тя се разминава със стопанската година. Затова досега се получавало така, казаха фермери, че едни ползватели на земя са допуснали грешки, а други биват наказвани, заради разминаването на двата срока.

Администрацията казва, че занапред ще се опитва да вкарва нещата в разумни срокове, но според нея най-разумното е от догодина кампанията по очертаването на земята да приключва навреме през юни, а след това за проверките и мониторинга да има достатъчно време да бъдат приключени до първата десетдневка на октомври. В противен случай, както тази година, има риск отново санкции да получава добросъвестният стопанин, който е станал ползвател на земята, а преди него в предната стопанска година друг я е ползвал и е допуснал грешки.

Дирекцията по мониторинг и докладване на ДФЗ приключва работа на 15 октомври и ако даден факт е установен извън този срок, то объркването ще става.

Администрацията казва, че ще направи всичко възможно да се минимализира ефекта от подобни грешки при които добросъвестни стопани биват санкционирани, но всъщност явно проблемът ще се реши, когато стопанската и календарната година не се разминават.

Този казус би могъл да се комуникира с ЕК и да се търси начин санкциите да се преразглеждат, но честно казано въпросът е дали ще има  европейски капацитет за това и дали ще се приеме, смятат от администрацията. Защото през 2025 г всички държави ще правят ревизии на стратегическите си планове, с което и европейската администрация ще се окаже  много заета. Така че решението на въпроса остава в това  кампанията по заявяване да приключва в срок до юни.

Образователните курсове за фермерите ще се провеждат до 1 октомври в страната, така че те да се опитат да ги посетят, защото само там могат да намерят отговор на въпросите си.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини