Необходими ли са повече фермери?

Сегашното световно население е над 8 милиарда души и нараства. Смята се, че населението ще бъде около 9,7 милиарда през 2050 г. и 10,4 милиарда до 2100 г. Това означава, че трябва да намерим начин да нахраним много повече хора за сравнително кратък период от време, като същевременно запазим съществуващите си хранителни доставки в безопасност, пише американският сайт AgDaily.

Един от начините да се получи повече храна е повече хора да произвеждат храна, но наистина ли се нуждаем от повече фермери, за да изхранваме хората?

Повишаването на ефективността на фермите е един от начините да се избегне наличието на повече фермери. Ако всяка ферма е в състояние да произвежда повече храна, за да изхрани повече хора, ние ще решим проблема си. Американските фермери вече правят това. В момента в Съединените щати има 3,37 милиона земеделски производители и 1,9 милиона ферми. Това е най-ниският брой ферми в САЩ от 1850 г. насам. Броят на фермите в САЩ достига връх от 6,8 милиона през 1935 г.

На фона на този огромен спад във фермите ефективността се повишава.

земеделие-подразделение-земя-достъп
Изображение от DifferR, Shutterstock

Според Службата за икономически изследвания на USDA общата селскостопанска продукция почти се е утроила между 1948 и 2021 г., нараствайки с 1.46 процента годишно. В същото време общото потребление на суровини намалява с 2% или -0,03% годишно. Американските ферми са използвали по-малко суровини през 2021 г., отколкото през 1948 г., но са произвели значително повече продукция. Това се дължи на много неща, включително технологичен напредък, нови сортове култури, по-добри техники за обработка на добитъка, генетични подобрения и много други.

Американското земеделие продължава да повишава ефективността и да произвежда повече с по-малко. Това върви ръка за ръка и с устойчивостта, която е област, върху която американското земеделие се фокусира заедно с производството на повече храна. С нововъзникващите технологии, непрекъснатия напредък в генетиката и генното инженерство и изследванията, които показват как да се подобри селското стопанство, няма много съмнение, че ефективността на земеделието ще продължи да нараства с течение на времето.

Размерът на фермите също се увеличава, като фермите стават все по-големи и по-ефективни. От 2017 г. до 2022 г. средният размер на фермите се е увеличил с 5 процента до 463 акра на ферма, докато броят на декарите в земеделската земя е намалял с над 2 процента. Докато малките ферми съставляват малко над 88% от всички ферми в САЩ, по-голямата продукция идва от големи ферми, които имат брутен паричен доход от над 1 милион долара всяка година. Например големите семейни ферми съставляват около 3 процента от фермите и почти 52 процента от стойността на продукцията за всички ферми. Размерът на фермата вероятно ще продължи да се увеличава, а с него и ефективността и производството. Тези по-големи ферми имат по-широк достъп до нови технологии и процеси, които увеличават производството.

Друго съображение за това дали имаме нужда от повече фермери е, че производителите в Америка застаряват. Според преброяването на селското стопанство от 2022 г. земеделските производители имат средна възраст 58,1 години. Това е повече от 57,5 години през 2017 г. Тази тенденция продължава от известно време, но броят на младите и начинаещи фермери и животновъди също нараства.

Определено има бариери пред младите хора да започнат да се занимават със земеделие, особено ако нямат семейна ферма, която да наследят. Въпреки че не е голямо притеснение, че нашите фермери остаряват, определено ще имаме нужда от някои по-млади и начинаещи фермери и животновъди, които да поемат управлението, когато други започнат да се пенсионират. Това също не означава, че трябва да увеличим броя на земеделските стопани, но поне се нуждаем от нови фермери, които да поемат юздите от тези, които се пенсионират.

Разбира се, голяма част от това зависи от икономическите условия и колко земеделски стопани има. Ако изведнъж видим спад в броя на фермите в САЩ, заедно с спад в броя на земеделските производители, вероятно ще имаме нужда от повече фермери. Ако броят на земеделските стопанства и броят на акърите в земеделската земя останат относително сходни с тези, които са сега, разчитането на технологии и повишаване на ефективността трябва да ни отведат там, където трябва да бъдем, без да добавяме повече фермери.

Трудно е да се каже с увереност дали имаме нужда от повече фермери, за да изхранваме нарастващото население. Ролята на новите технологии, напредъка в развъждането и генетиката и подобрените земеделски практики оказват по-голямо влияние върху селскостопанската продукция и производителността, отколкото броят на фермерите.

Докато продължаваме да даваме приоритет на технологичния напредък, да подобряваме общественото възприятие, да надграждаме политическите взаимоотношения, като същевременно гарантираме, че доставките на храна остават сигурни, няма много съмнение, че селското стопанство ще се справи с предизвикателството да изхрани 9,7 милиарда души през 2050 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини