Продължаващият дефицит на валежи в Бразилия и Черноморския регион подкрепя нарастващите цени на зърното

Липсата на валежи в Източна Украйна и Югозападна Русия възпрепятства сеитбата на зимна пшеница, докато сухите условия в централна Бразилия забавят сеитбата на царевица и соя. Това доведе до спекулативно увеличение на цените на борсите през последните седмици.

В южните райони на Бразилия тази седмица вали дъжд, което ще благоприятства сеитбата, но централните райони остават твърде сухи. В щата Мато Гросо се очакват краткотрайни валежи следващата седмица, но не са достатъчни, за да се преодолее сушата, така че фермерите отлагат сеитбата до по-обилни дъждове.

Западната и северната част на Аржентина също страдат от суша, която забавя сеитбата на царевица и влошава състоянието на зимната пшеница. За следващата седмица се прогнозират леки валежи, но това няма да реши проблема.

Западните райони на Украйна получават валежи, докато източните райони и югозападна Русия страдат от суша от няколко месеца, което пречи на активната сеитба на зимна пшеница. Вече засятите зимна рапица и пшеница са в лошо състояние, което намалява потенциала на реколтата през 2025 г.

Към 23 септември само 20% от планираните (878 хиляди хектара) са засети със зимна пшеница в Украйна. В Русия към 20 септември 8,3 милиона хектара (45% от плана) са засети със зимни зърнени култури, което е най-ниският показател от 2013 г. насам.

През следващата седмица не се очакват значителни валежи в сухите райони на Украйна и Русия, което ще увеличи натиска върху пазарите.

В Съединените щати тази седмица вали в Средния Запад и леки валежи в равнините, което донякъде забавя прибирането на царевицата и соята, но подобрява състоянието на зимната пшеница. За следващата седмица се прогнозира сухо и топло време, което ще допринесе за реколта с добро качество и добив.

В канадските прерии остават благоприятни условия за завършване на реколтата от пролетна пшеница, рапица, соя и царевица. Липсата на значителни валежи през следващата седмица ще ускори прибирането на реколтата и ще намали загубите.

Обилни валежи и ветрове се очакват в Европа тази и следващата седмица, особено във Франция, Германия и Обединеното кралство, което ще подобри влажността на почвата, но ще забави прибирането на късните култури и сеитбата на зимната пшеница.

Районите на отглеждане в Австралия ще получат достатъчно валежи, за да подобрят здравето на културите и да увеличат потенциала за добив на пшеница, ечемик и рапица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини