Времето и геополитиката влияят на световните пазари на пшеница

През последните седмици опасенията за времето в Северна Америка и Европа оказаха значително влияние върху световните пазари на пшеница. Въпреки това, доставките на ниски цени от Черно море доведоха до рали в края на септември.

Според доклада на Международния съвет по зърното (IGC) от 20 септември, световните експортни цени първоначално отслабнаха поради устойчивата конкуренция от Черно море. Впоследствие обаче, цените се засилиха, тъй като вниманието се измести към неблагоприятното време при някои износители и подновените геополитически опасения. Световните цени на пшеницата се възстановиха от почти четиригодишното дъно в края на август и се повишиха с 4% от последния доклад на IGC, макар и със смесени промени в основните източници.

Американските котировки отбелязаха особено силни печалби, тъй като трейдърите покриха къси позиции на фючърсните пазари на фона на стабилните експортни продажби в САЩ и леките притеснения относно местното производство на пролетна пшеница. В Канада цените също се затвърдиха заради забавянето на реколтата, причинено от дъжда, въпреки че неочаквано голямото надграждане на официалните оценки на запасите помогна за смекчаване на възхода.

Френските цени се повишиха значително поради ограничените местни наличности, бавните продажби на фермерите и оживеното вътрешно търсене. Въпреки това, интересът към чуждестранните покупки остава слаб на фона на конкурентните оферти от Черно море, въпреки случайните съобщения за засилено напрежение в региона.

Цените в Русия и Украйна бяха по-ниски от месец на месец, противопоставяйки се на възходящия тренд при други източници. Въпреки неблагоприятните условия за работа на полето, местните доставки продължават да се предлагат със значителни отстъпки за конкурентни източници, като стойностите на fob се претеглят от повишените транспортни разходи.

Въпреки че активността е сезонно бавна, котировките в Аржентина и Австралия са се понижили на месечна база, тъй като идеите за местни култури остават над нивата от миналия сезон, въпреки скорошните не толкова оптимални условия за отглеждане.

Чуждестранната селскостопанска служба (FAS) на Министерството на земеделието на САЩ обясни в своя доклад “Зърно: Световни пазари и търговия”, че след доклада за световното търсене и предлагане на селскостопански продукти (WASDE), глобалните котировки на износителите са смесени, тъй като производствените опасения за някои износители увеличават търсенето на пшеница от Съединените щати и Канада.

Американските котировки поскъпнаха с 18 долара за тон с подобрени данни за експортните продажби и инспекции. Канадските котировки се повишиха с 9 долара за тон, тъй като перспективите за производството на Статистическата служба на Канада паднаха малко под пазарните очаквания и краткотрайното спиране на железопътния транспорт заплашваше да наруши износа.

FAS също така отчете спад от 18 долара за тон в австралийските цени поради увеличеното производство и подобрените условия в Западна Австралия. Аржентинските котировки бяха с 14 долара за тон по-ниски при благоприятни условия за отглеждане и засаждания, завършени на по-голяма площ от миналата година. Руските цени спаднаха с 4 долара за тон, като натискът върху реколтата балансира опасенията за качеството поради неблагоприятното време.

Котировките на ЕС спаднаха само с 2 долара за тон, тъй като по-малката реколта във Франция беше балансирана от бавното глобално търсене на износ от ЕС, тъй като Черно море е по-конкурентно.

US Wheat Associates, в седмичния си доклад за цените от 20 септември, коментира, че “фючърсните пазари са се оттеглили след печалбите от миналата седмица поради продължаващото въздействие на руската пшеница на ниски цени”. В доклада си USW обясни покачването като “ескалация на руско-украинската война, техническо късо покритие и по-слаб долар”. Ескалацията включваше нападение на Русия на 12 септември срещу кораб в Черно море, превозващ пшеница до Египет.

“Руската пшеница остава стабилна близо до 220 долара за тон, въпреки че други глобални стойности на FOB се покачват”, отбеляза USW. Той обясни, че след ралито от предходната седмица американските фермери “бяха по-активни, което измести запасите от пшеница към търговска собственост, въпреки че продажбите намаляха, тъй като цените се насочиха надолу”.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини