Равносметка 2024: Спад в добивите на слънчоглед и царевица в България и Румъния, но рекордна реколта на пшеница

Добивите от слънчоглед в България са спаднали до 1,55 т/дка, докато в Румъния фермерите очакват 1,45 т/дка. В сравнение с предходната година, която също беше засегната от суша, добивите са намалели с 16,2% в България и с 32,5% в Румъния. В сравнение със средната доходност за последните 5 години, спадът е съответно 29% и 34,7%.

В България добивите от царевица са спаднали още по-рязко, тъй като реколтата е по-малко устойчива на недостиг на вода и по-голямата част от нея не се напоява. Анализаторите оценяват добивите на 3,45 т/ха, което е с 22,5% по-малко от миналата година и с 38% по-малко от средното за 5 години. В Румъния добивите от царевица са оценени на 3,5 т/ха, което е с 22% по-малко от 2023 г. и с 19% по-малко от средното за 5 години.

6,8 млн. тона е тазгодишната реколта от пшеница

Горещото време не само намали добивите, но и доведе до увеличаване на афлатоксините в царевицата. Екстремната топлина и сухота създадоха идеални условия за развитие на токсини, което затруднява оценката на цялостното качество и продажбите в “взискателни” страни като Малта са предимно спрени.

Ситуацията не се ограничава само до България и Румъния – други балкански страни имат подобни проблеми, което ще предизвика напрежение и волатилност на пазарите. Слънчогледовите семки са с по-ниско съдържание на масло – 41-42%, а това, заедно с най-ниското производство от повече от 15 години в България, ще окаже значително влияние върху преработвателните предприятия.

Само сушата ли е причина за ниските добиви?

В същото време качеството на пшеницата и ечемика в Румъния и България е добро тази година. Около 70-75% от пшеницата е с най-добро качество през последните десетилетия. Това ще позволи на региона да се превърне в надежден износител на пшеница и да увеличи значението на Балканите, особено сега, когато производството и качеството в западната част на ЕС са много ниски и традиционните им купувачи търсят зърно другаде.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини