Предстоящи проверки и санкции за земеделските стопани по стандартите за добро земеделско състояние

До две седмици се очаква началото на проверките на земеделските стопани по предварителните условия, включващи спазването на Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) и Законоустановените изисквания за управление (ЗИУ). Това беше обявено на заключителната информационна среща от Снежана Ангелова, директор на Дирекция „Технически инспекторат“ в ДФ „Земеделие“.

Тази година промените в два ключови стандарта – ДЗЕС 6 (Минимална почвена покривка) и ДЗЕС 8 (Минимален дял непроизводствени площи) – облекчиха някои изисквания, което дава основание да се очаква, че повече фермери ще спазят изискванията и ще получат пълния размер на субсидиите си. През миналата година около 15% от фермерите не успяха да спазят тези стандарти, но след проведените обучения се очаква процентът на нарушенията да спадне до около 2%.

Въпреки облекченията, ако фермер не спази стандартите дори в една интервенция, ще бъде санкциониран по всички интервенции, по които е кандидатствал. Санкциите са в две направления: загуба на субсидията по интервенцията, в която е нарушението, и намаляване на субсидиите по останалите заявени интервенции. Това важи дори ако фермерът е кандидатствал за няколко интервенции, но е нарушил само един стандарт.

Примерно, ако стопанин е косил в забранен период, това ще доведе до загуба на подпомагане по екологичната схема и същевременно ще намали субсидиите по останалите схеми, като основното подпомагане на площ и преразпределителното плащане. Единствено преходните национални помощи няма да бъдат засегнати.

Затова е критично фермерите да продължат да се запознават с ДЗЕС и ЗИУ, за да избегнат бъдещи санкции и да получат пълната подкрепа, на която имат право.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини