Цените на пшеницата скочиха след напрежение в Близкия изток, ще продължи ли това: Коментарът на специалистите от Grainstore

Вчера фючърсите за мелничарска пшеница за декември 2024 г. (#MillingWheatDec`24) на борсата #Euronext отбелязаха рязко покачване с около 6,5 евро, достигайки нива около 222 евро за тон. Днес пазарът отвори с допълнително увеличение от 2,25 евро спрямо предходния ден.

Основната причина за този скок в цените е иранската атака срещу Израел, която предизвика глобално безпокойство. Според официалната иранска информационна агенция IRNA, над 200 ракети са били изстреляни, като за щастие жертвите и щетите са минимални. Въпреки това, пазарите реагираха незабавно на нарастващото напрежение в региона, който е ключов източник на петрол. Тревогата за възможна война и икономическа несигурност доведе до увеличение в котировките на петрола, което оказа влияние и върху цените на зърнените култури.

Въпреки нарастващите цени, експертите на фирма Grainstore съветват фермерите да не предприемат спекулативни сделки и да продават само на реални купувачи – преработватели и износители, които са активни на пазара. Липсата на перспектива за дългосрочен ръст в цените също е ключов фактор. Ако ескалацията не доведе до активен военен конфликт, пазарите вероятно ще реагират с понижение на цените на петрола и пшеницата.

Фермерите са предупредени да не чакат значително по-високи цени и да следят внимателно геополитическите новини. Ескалацията на конфликта се свързва с „отмъщение“ за убийството на лидери на Хамас и Хизбула през юли, но надеждите са, че конфликтът ще бъде разрешен дипломатично.

Следете внимателно движението на цените и не забравяйте да вземате информирани решения, базирани на текущите пазарни условия.

ГАЛИНА ВЪЛЕВА, „ГРЕЙНСТОР“: Очакваме връщане към нормалността на зърнените пазари

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини