НАЗ: Вторият транш от Украинската помощ е все още мираж

След извънреден Управителен съвет, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изрази своето дълбоко недоволство от забавянето на изплащането на втория транш от Украинската помощ, се казва в прес-съобщение, изпратено до медиите. Според съобщението, споразумението, постигнато на 12 февруари 2024 г. между държавата и земеделския бранш, е съдържало ясни срокове и ставки за изплащане, но вече повече от половин година тези финансови ангажименти остават неизпълнени.

Националната асоциация казва, че забавянето на плащанията поставя под въпрос стабилността на сектора и създава усещане за несигурност сред земеделците. Липсата на диалог между правителството и сектора по отношение на бюджета за 2025 г. също създава напрежение, тъй като обещаните законодателни инициативи не са реализирани.

НАЗ настоява за спешна среща с министъра на финансите и министъра на земеделието, с цел незабавно изплащане на дължимите средства. Регионалните сдружения на асоциацията ще проведат съвещания, за да обсъдят възможните ответни мерки. Ако институциите не реагират бързо, рискът от нови протести в сектора става реален.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини