Това, че парите по „украинската помощ“ не бяха включени в бюджета, все пак се оказа проблем за плащането им

Стана ясно, че ситуацията с помощта „Украйна 2“ е доста деликатна. Въпреки че средствата са налични, те не са предвидени в бюджета за тази година, което създава проблем с надхвърлянето на допустимия 3% бюджетен дефицит, което се счита за непредвиден разход и е пречка на ниво Европейска комисия (ЕК). Затова плащанията се забавят. Това е било обяснено на среща с министерството на финансите днес.

Това, обаче е било ясно още при подписването на меморандума през пролетта на тази година. И нека тези, които са го подписали тогава, сега да обяснят, как е трябвало да се случи това плащане, за да не се нагнетява напрежението в сектора.

Решението, което се предлага сега, е помощта да бъде изплатена на два транша. Първият транш, който възлиза на 60% от сумата (200 милиона евро), се очаква да бъде платен до 15 октомври, а вторият – до края на ноември. Това ще позволи да се спазят изискванията на ЕК и да се избегнат санкции за превишаване на бюджетния дефицит от 3%.

Засега не е ясно как ще помогнат, след като ще се изплатят в същата бюджетна година. Но ситуацията подчертава още веднъж важността на навременни протести, както беше през ноември 2023 г., вместо действия „постфактум“, както такива, с които за пореден път се плаши сега, и отново се разиграват земеделците предизборно. Което те не заслужават. И всичко това щеше да бъде избегнато, ако средствата бяха заложени в бюджета за 2024 година, а протестите бяха се случили навреме.

Дали правителството е комуникирало навреме този проблем с браншовите организации, не знаем. Открит диалог между повечето браншови организации и обществото липсва. Но е обезпокоително, че браншовите организации винаги се оказват изненадани.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини