Зърнена Академия 2024: Пазари на прага на нови предизвикателства и възможности

20 лектора, наситена основна програма, разделена на 4 панела и паралелна програма с

2 ексклузивни обучения за агробизнеса

 Осмото издание на конференцията, която събира лидери на Балканите, Черноморския регион и Европа за задълбочен анализ и прогнозиране на зърнените пазари, Зърнена Академия 2024 ще събере отново представители на земеделски компании, търговци, логистични, браншови и консултантски организации под темата, оформена от последните геополитически конфликти и глобалната икономическа нестабилност – „Пазарите на ръба между нарастващите страхове от рецесия и очаквания нов суперцикъл в стоките. Повишена ефективност на веригите за доставки и усъвършенстване на земеделските практики“.

Програмата на конференцията ще предостави отговори на въпросите, произтичащи от тази богата тема, като обхване всички аспекти, с които се сблъскват участниците в зърнения сектор в България, Румъния, Сърбия, Турция, Гърция, както и тези извън Балканите и Черноморския регион.

Лектори от пет балкански страни ще обърнат  внимание на лидерската роля на региона в агробизнеса на Централна и Източна Европа в специален панел на тема „Страните от Балканите – регионални особености и възможности“ (31 октомври, 11:30ч.). За предизвикателствата и възможностите на българския пазар ще разисква Деян Атанасов от Каргил  България. Относно реколтите в Сърбия и движението на търговските потоци ще ни информира Сунчица Савович – Управител на Сръбска зърнена асоциация Zita Srbije. Преглед на спецификата и динамиката на пазара на твърда пшеница ще направи Теодор Маринакис, Мениджър операции и търговия със зърно в Soya Hellas, Гърция. Гледна точка на агробизнеса в Румъния ще чуем от Луиза Горбан, Изпълнителен директор в Rail Hub Transylvania. Тя ще се фокусира върху управлението на риска в търговията със зърно и логистиката в страните от Източна Европа. Главният редактор на Miller Magazine, Турция – Намък Парлак, ще се включи с данни за реколтите, държавните политики и мелничарската индустрия в Турция, като представи неговите анализи и перспективи.

Първата от следобедните сесии на Зърнена Академия 2024 (31 октомври, 14:30 ч.) ще поднови Големия разговор за българската зърнена индустрия, стартирал през миналогодишното издание. Епизод 2 на Българския дискусионен панел, този път модериран от Петър Димитров (Agricore, България), ще включва изтъкнати представители на зърнения сектор в страната: Виктор Ромбаут (Агро Цар Петрово) – Стратегия на фермерите за адаптация и оцеляване; Венцеслав Славов (Аякс Груп) – Верига на стойността в свиневъдството; Калин Йонов (Лулис Мел) – Формула за успех на мелничарите; Светломир Тодоров (Агрия груп холдинг) – Предизвикателства пред маслопреработката и има ли печеливша стратегия за действие; Магда Боянова (Cofco International) – 2024 – поредно предизвикателство: Лоша реколта или нови тенденции на пазара на зърно; Петър Кировски (Министерство на земеделието) – Тайната на зърнените баланси в България – или как МЗХ отчита площите, добивите и запасите.

Преди обаче да се задълбочим в регионалните проблеми на пазарите на Балканите и на България в частност, ще бъдат разгледани глобалните фактори на зърнените пазари, като ще чуем експертизата на световнопризнати анализатори от глобални агенции за анализи и оценки като Strategie Grains, Франция, Fastmarkets. Великобритания, ADM Investor Services, Великобритания. Това ще се случи в първата сутрешна сесия от 10ч., озаглавена „Баланси и перспективи на пазара за 2024“.

Заключителната сесия „Торове, климат и логистика – рискове и перспективи“ (16:30 ч.), ще включва дебат върху тези три ключови фактора за зърнения бизнес. Анализ на сложната динамика на рисковете при морския транспорт и защитата на FOB продажбите ще бъдат представени от Явор Велчев (Shippossible Insurance, България). Еволюцията и рисковете на глобалното производство на зърно в контекста на климатичните модели ще бъде илюстрирана от Наталия Скуратович (EarthDaily Agro, Белгия), а Офелия Налбант (LAT Nitrogen, Румъния) ще се задълбочи върху нестабилността на пазара на торове и как тя влияе на международната селскостопанска търговия.

Големият разговор за българската зърнена индустрия, епизод 2 – само на Зърнена Академия 2024

Една от най-силните страни на събитието през 2024 г. е паралелната програма в предходния ден, 30 октомври, предоставяща възможност за две допълнителни обучения на участниците в конференцията. Те могат да избират между целодневен обучителен семинар и МастърКлас на StoneX Ирландия с тема „Принципи и практика на управлението на ценовия риск при стоките, фючърси на международните борси“ и полудневен интензивен курс по B2B успешни преговори в агробизнеса с експертите на Agxecutive Румъния, озаглавен “Човешкият фактор в търговията със зърно: оптимизиране на печалбата чрез техники за преговори“. Дейностите в паралелната програма изискват допълнителна регистрация, а детайлните им програми могат да се видят на сайта на конференцията.

 Богатата и разнообразна програма на Зърнена Академия 2024 е създадена като идеална платформа за участниците, които искат да се включат във важни дискусии по ключови предизвикателства, свързани с нововъзникващите тенденции в зърнените и маслодайните пазари на Балканите и Черноморския регион, както и да открият нови бизнес възможности сред присъствието на представители от всички свързани сектори, включително производство, преработка, търговия, транспорт, финанси и логистика.

Събитието ще се проведе в INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites, курортен комплекс Златни Пясъци, Варна, на 30 и 31 Октомври 2024

земеделеца.бг е медиен партньор на събитието

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини