Авансовите плащания по ОСП започват в Италия, Ирландия и Испания

Държавите членки влязоха в ритъма на изплащане на авансовите субсидии на земеделските стопани. Всъщност, ако не беше датата 16 октомври, която ги ангажира кога ще платят, те щяха да го направят по-рано.

ЕК разреши по-високи авансови плащания по ОСП на земеделски производители в ЕС

Италианската разплащателна агенция (AGEA) заяви: “AGEA вече е готова да извърши първите значителни авансови плащания по ОСП, ако не е задължена да спази крайния срок 16 октомври 2024 г., предвиден в законодателството на ЕС”. Всъщност тя ще плати не само авансов чек, но и повечето схеми (екосхеми, преразпределение и т.н.) и в крайна сметка ще вкара 1,7 млрд. евро в джобовете на 400 000 италиански земеделски стопани.

Авансовото плащане на компенсаторната надбавка вече е кредитирано
В същото време още в средата на септември започнаха авансови плащания към компенсаторната надбавка (не е обвързана с датата 16 октомври). В Ирландия например на бенефициентите са изплатени 184 млн. евро. Авансовото плащане на компенсаторната надбавка за 2024 г. бе преведено в средата на септември по нареждане от ирландския министър на земеделието поради проблеми с ликвидността в първичния сектор.

Дълговете от 2023 г. вече са изплатени от испанците
В Испания властите вече са пристъпили незабавно към уреждането на плащанията за 2023 г. и преди крайния срок 15 октомври 2024 г., според изявление на министъра на земеделието на страната Луис Планас.

Ситуацията в Гърция
В Гърция обаче се очаква да се “събудят” компетентните органи, които все още дължат 81 млн. евро от преките субсидии за 2023 г. и трябва да бъдат кредитирани по сметките на земеделските стопани бенефициери не по-късно от 15 октомври. В противен случай тези пари се губят трайно и се връщат в Европа.

Следователно е очевидно, че има въпрос за конкурентоспособността на гръцките земеделски стопани по отношение на техните колеги в Европа, което е от голямо значение, особено след като говорим за свободен пазар. Въздействието върху ликвидността на гръцките стопанства обаче вече е неконтролируемо, пишат гръцките медии.

Положението в България
Положението в България е известно. Или по-скоро не е.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини