Турция ще запази някои ограничения върху вноса на пшеница

Турция планира да продължи да ограничава вноса на пшеница, когато четиримесечната забрана за закупуване изтече този месец, според документ, видян от Bloomberg.

След 15 октомври пазарът ще бъде отворен само частично, като се използва квотна система, според писмо от Турската федерация на мелничарите. В него се казва, че федерацията е получила съответна заповед от турските власти.

Турция, обикновено един от най-големите купувачи на пшеница в света, наложи временна забрана през юни, за да защити местните производители от падащи цени по време на прибиране на реколтата.

Мерките, описани в писмото, означават, че мелниците ще имат право да внасят само 15 тона пшеница за всеки 85 тона, които купуват от Турския съвет по зърното, казаха търговците. Въпреки че търговците очакват мерките да бъдат приложени, както е посочено в документа, той не е обвързващ и корекции могат да бъдат направени преди официалното съобщение.

Федерацията отказа да коментира писмото, в което не се казва колко дълго ще продължат новите мерки. Турското министерство на търговията и министерството на земеделието заявиха, че работят по въпроса, но не предоставиха повече подробности, когато се свързаха с Bloomberg.

Новата система трябва да помогне на Турция да намали запасите си. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. запасите остават високи, достигайки най-високото си ниво от почти 30 години, според Международния съвет по зърното.

Русия и Украйна са двата най-големи доставчици на пшеница в света и опасенията за въздействието на войната върху търговията стимулират допълнителни покупки. Турция има голяма мелничарска индустрия, която обикновено използва зърно от чужбина в допълнение към местната пшеница.

„Когато започна войната, започнахме да трупаме запаси и да внасяме големи количества“, каза Ерен Гюнхан Улусой, председател на борда на директорите на турската фабрика Ulusoy Un, в кулоарите на конференцията на IAOM в Баку миналия месец.

Въпреки това, мелничарите, които изнасят значителна част от брашното и тестените изделия, настояват забраната да бъде вдигната, тъй като това ги прави по-малко конкурентоспособни с други страни. Забраната ги принуждава да купуват пшеница от местни фермери, вместо да внасят по-евтино зърно от Украйна или Русия. Износът на брашно от Турция е спаднал с 41% през август в сравнение с миналата година, а през

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини