Разходите за селскостопански суровини са се увеличили с 44% от 2019 г. насам

Разходите за селскостопански суровини са се увеличили средно с 44% от 2019 г. насам, според ново проучване, публикувано днес от AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board). AHDB е британска организация, финансирана чрез задължителни налози от фермери, производители и други участници в аграрната верига на доставки. Тя има за цел да подпомага земеделския и градинарския сектор в Обединеното кралство, като предоставя услуги, които отделните фермери и производители не биха могли да си позволят сами.

Проучването изследва как разходите за земеделие са се променили в съответствие с инфлацията между декември 2019 г. и май 2024 г. Докладът на борда за налози взема предвид “кошница от стоки” въз основа на типичните разходи, направени от земеделските стопанства. Разходите за слама (постелки) са се увеличили повече от два пъти, докато електричеството, торовете, фуражите и моторните горива са се увеличили с 38-50%. В анализа бяха включени и други разходи като ветеринарно лечение, машини, транспорт и разходи за труд.

Инфлацията изяжда 70 млрд. евро от директните плащания по ОСП

При разбивка по сектори свиневъдството отбеляза най-голямо увеличение на разходите за суровини с 54%, като цените на фуражите са основният двигател. Млечните ферми и говеждото и овцевъдните стопанства отбелязаха увеличение съответно с 44% и 39%, като фуражите отново допринесоха значително. За зърнените култури и смесените стопанства суровините са се увеличили с 43%, като основните фактори са разходите, свързани с торове и машини.

Докато разходите за селскостопански суровини са се увеличили с повече от 40%, общият фонд за финансиране на селското стопанство в Обединеното кралство остава постоянен на 2,4 милиарда паунда от парламента през 2019-24 г. насам. Меган Хескет, водещ анализатор на данни на AHDB, каза, че според анализа бюджетът за земеделие ще трябва да се увеличи с 44% до 3,4 милиарда паунда, само за да компенсира ефекта от инфлацията. “Това е без да се вземат предвид други разходи, необходими за подпомагане на селскостопанския сектор”, каза тя.

Амандип Каур Пуревал, старши икономист на AHDB, добави: “Нашето изследване подчертава предизвикателствата, пред които са изправени фермерите, тъй като нарастващите разходи за суровини продължават да оказват натиск върху техния бизнес.”

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини