Полските фермери искат да подновят блокадата на границата с Украйна

Полските фермери възобновяват блокадата на границата с Украйна, според Tygodnik rolniczy.

„Протестът на фермерите се завръща към границата в Медик. Фермери от организацията „Измамено село“ организират протест. Те възнамеряват да блокират границата в Медика до края на 2024 г.“, се казва в съобщението.

Уточнява се, че първоначално ръководителят на изпълнителната власт на село Медика не е разрешил организирането на протестна акция, но фермерите са получили разрешение чрез съда.

Протестът ще се проведе на пешеходната пътека на път DK 28 в близост до железопътния виадукт на входа на Медика. Демонстрацията беше обявена от 8 октомври до 31 декември 2024 г.

Лидерът на „Измаменото село“ на Подкарпатското войводство Роман Кондров, цитиран от изданието, каза, че фермерите физически ще отидат до границата, когато помагат на колегите си, засегнати от наводнението, със зърно.

„Сега изпращаме още една партида зърно от Подкарпатието и имаме още един камион за товарене. Трябва да им помогнем и това е най-важното нещо за нас сега, защото с тях се случи огромна трагедия. Въпрос на време е границата отново да бъде блокирана“, каза Кондрув.

Той нарече причина за възобновяването на протестите оттеглянето на министъра на земеделието и развитието на селските райони на Полша Чеслав Шекерски от споразумението, подписано със земеделските производители. Говорим за липсата на обещаното отписване на сумите от селскостопанския данък.

„Министър Шекерски ни обеща опрощаване на една четвърта от вноска от данъка, но след това отказа. Чувстваме се обидени“, обясни Кондрув.

Земеделските стопани също са недоволни от намаляването на субсидиите за селскостопански продукти.

Първият кръг от общонационалния протест на фермерите започна на 9 февруари. Фермерите в Полша протестираха в цялата страна, блокирайки пътища и входове на контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна. На граничните пунктове неизвестни лица вече няколко пъти са изсипвали зърно от украински камиони и железопътни вагони. Основните искания на протестиращите включваха спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна в Полша и отказ от екологичните планове на Европейския съюз (т.нар. „зелена сделка“), които включват постигане на нулеви емисии в атмосферата до 2050 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини