Промени по Наредба 3 ще регламентират и допълнителни проверки при неспазвания от страна на земеделските производители

С проектонаредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2023 г. за интервенциите под формата на директни плащания зам.-министри на земеделието внесоха за  одобрение промени за условията и реда за прилагане на интервенциите и проверките, намаленията на плащанията и реда за налагане на административни санкции.

С цел предотвратяване на противоречиво тълкуване и прилагане на правните норми при интервенцията за малки земеделски производители се уточнява, че размерът на подпомагането им е до 1250 евро включително и според Закона за подпомагане на земеделските производители не може да бъде намален под 1000 евро.

При интервенциите за плодове и зеленчуци се прецизират референциите във връзка с прилагането на модулиран размер на подпомагането.

С оглед на необходимостта санкциите да бъдат съразмерни и да кореспондират с размера на площите с несъответствие, а да не се счита за наддекларирана площта на целия парцел, се предвижда за земеделските парцели, за които не са предприети корективни действия или оттегляне на заявлението или са установени частични несъответствия да подлежат на допълнителни проверки, с цел установяване на размера на неспазването.

Предвижда се постановяване на отказ от плащане, като се вземат предвид само съответните базови изисквания по Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), като по този начин също се гарантира съразмерност на налаганите санкции.

В Наредба № 4 от 2024 г. по искане на бранша се създава отделен ред за заявяване и представяне на документи при настъпване на събитие по чл.55 при опожаряване, като се предвижда кандидатът за подпомагане да уведомява Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за наличието му в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие. Кандидатът е необходимо да попълни чрез Системата за електронни услуги (СЕУ)  формуляр за настъпило събитие по чл. 55, ал. 3, т. 2 от Наредба № 3 от 2023 г. за опожарени земи, заедно с декларация, с която се задължава да представи в тримесечен срок документ, доказващ събитието и за началната и крайната му дата, издаден от орган на пожарната и аварийна безопасност.

За кампания 2024 към функционалностите на Системата за мониторинг на площ за проследяване  наличието на съответните условия, се добавя разораването на площи, декларирани като постоянно затревени.

В Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол се изменя чл. 37 с цел привеждането му в съответствие с промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, приет на 25 септември 2024 г.

С изменението се регламентират новите условия за съобщаване и връчване на индивидуалните административни актове, електронните документи, електронни изявления и комуникация с кандидатите и бенефициентите през СЕУ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини