Русия включи на пълна мощност най-тихото си оръжие

Вчера, на пленарното заседание „Руският агропром — 2030: пътища за постигане на технологично лидерство“, проведено в рамките на 26-та руска агропромишлена изложба „Златна есен“, премиерът Михаил Мишустин обяви, че „в условията на безпрецедентни санкции срещу нашата страна, руските земеделци използваха възможността максимално“ и „много от това, което преди 10 години купувахме от чужбина, сега се произвежда в Русия“.

Мишустин обаче изказа твърде скромна оценка на постиженията.

Русия планира приходите от износ на земеделска продукция да достигнат 55 милиарда долара до 2030 г.

Исторически контекст

В отговор на санкциите, наложени от колективния Запад срещу Русия след анексията на Крим през 2014 г., президентът Владимир Путин издаде указ за въвеждане на продоволствено ембарго. Това ембарго забрани вноса на определени видове селскостопански продукти и храни от враждебни държави.

През последните десет години руският агропромишлен сектор не само направи скок напред, а преживя истински пробив. Русия, която е сравнително северна и слабо населена държава, с малък дял земя, използвана за земеделие, успя да се присъедини към елитния клуб на страните с много по-добри условия за земеделие. За сравнение, в САЩ земеделските земи заемат над 50% от площта на страната, докато в Русия този дял е едва 12-13%.

Държави от ЕС неочаквано увеличили покупките на торове от Русия

Ръст в производството

През последните десет години, обемът на производство в руското селско стопанство се е увеличил с една трета, а в хранително-вкусовата и преработвателната индустрии — с почти 1,5 пъти. Докато през 2013 г. Русия внасяше значителна част от месото си, днес, по думите на министъра на земеделието Оксана Лут, „сме напълно самозадоволени с месо и дори имаме възможност да го изнасяме“. Единственото изключение е овчето месо, но прогнозите са, че и това ще бъде преодоляно.

Събирането на рекордни добиви от зърно се превръща в обичайна практика за Русия. През сезона 2023-2024 г. производството на зърнени култури е достигнало 142,5 милиона тона, като до момента са събрани над 120 милиона тона. Това осигурява пълна продоволствена сигурност за страната.

Доктрината за продоволствената сигурност

Михаил Мишустин подчерта значението на Доктрината за продоволствената сигурност, която е една от основите на руския суверенитет. Според плана, до 2030 г. обемът на агропромишленото производство трябва да се увеличи с поне 25% спрямо 2021 г., а износът да нарасне с 1,5 пъти.

„Тихото оръжие“ на Русия

Западните медии често наричат руската агропромишленост „тихото оръжие“ на страната. Русия е световен лидер в износа на пшеница, ечемик, слънчогледово масло и други земеделски продукти. Руският хляб присъства на трапезите в 160 държави по света, включително и в Северна Америка, въпреки настоящата геополитическа ситуация.

Гъвкавост и иновации

Русия бързо се адаптира към глобалните промени. Когато производството на захар в Бразилия, Индия и Австралия беше затруднено от климатични проблеми, руските власти премахнаха забраната за износ на захар и навлязоха на 18 нови пазара с потенциал от 600 000 тона.

В агропромишления сектор на Русия са заети около 6% от цялото работоспособно население. Тези труженици всеки ден укрепват икономиката на страната, а успехът на аграрния сектор е ключова част от руската продоволствена сигурност.

Заключение

Силният тласък на руското земеделие през последните десет години не само осигури независимост на страната в критични моменти, но и укрепи позициите ѝ на глобалните пазари, превръщайки аграрния сектор в един от стратегическите стълбове на руската икономика.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини