Как процедира ДФЗ при изплащането на субсидии и държавни помощи на земеделски стопани, които са длъжници на НАП?

Попитахме ДФЗ как процедира при изплащането на субсидии и държавни помощи на земеделски стопани, които са длъжници на НАП? Конкретно става дума за  Украинската помощ и субсидиите по директните плащания. 

Публикуваме отговорът на Държавен фонд земеделие:

 Бюджетът за всяка държавна помощ, както и Указанията за нейното прилагане се утвърждават от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). По отношение на т.нар. Украинска помощ, в т. 1.7. на Раздел II от указанията за прилагането й е заложено, че ДФЗ предоставя информация на НАП за предстоящите плащания на земеделските стопани, бенефициери по схемата за подпомагане. В случай, че след изпълнение на това задължение НАП информира ДФЗ за наличие на публични задължения на земеделския стопанин, във Фонда постъпят запорни съобщения и разпореждания от НАП, които ДФЗ следва да изпълни – се нарежда частта на задължението по сметка, посочена от НАП, а останалата сума – по сметката на земеделския стопанин. В допълнителна комуникация НАП уведомява ДФЗ за лицата, които междувременно са погасили задълженията си. В този случай, полагащото се на кандидата подпомагане се изплаща по заявената от него банкова сметка.

По отношение на Директните плащания, съгласно чл. 70 от НАРЕДБА № 3 от 10.03.2023 г., ДФЗ има задължение да уведоми НАП за извършените плащания към земеделските стопани. Това задължение се отнася само за интервенциите, чиито средствата са с източник на финансиране от държавния бюджет. Това са интервенциите по Преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, за говеда и/или биволи, необвързана с производството и за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини