Министър Тахов: Защитеното наименование за произход дава пазарно предимство на произведените от 100% българска суровина сирене и кисело мляко

Защитеното наименование за произход дава пазарно и конкурентно предимство на произведените от 100% българска суровина сирене и кисело мляко. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов откриването на Петия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит. Тази година акцент в събитието са млечните продукти със Защитено наименование за произход „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“.

Във връзка с вписването на тези традиционни български продукти в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, министър Тахов заяви, че това се случи благодарение на съвместната работа на браншовите организации и екипа на МЗХ.

„През последните няколко месеца направихме много, за да дадем предимство на Защитеното наименование за произход, защото българският производител трябва да бъде институционално защитен“, каза министърът на земеделието и храните и припомни предимството на продуктите със ЗНП при обществени поръчки.

„Животновъдството е чувствителен бизнес, който се влияе от външни фактори“, коментира министър Тахов и благодари на фермерите, които се грижат за прехраната и продоволствената сигурност.

Вписаха „Ел Би Булгарикум“ в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“

Министърът на земеделието и храните допълни, че чистата храна е нещо, което българинът все повече иска и търси, а съборът в Луковит вече е станал устойчива традиция и дава възможност на участниците и гостите да опитат качествена българска храна.

По данни на МЗХ, досега по отношение на Защитено наименование за произход „Българско кисело мляко“ има общо 28 производители, от които 14 са вписани в регистъра, 8 са в процедура по вписване, а 6 са в процес на сертификация и се очаква да подадат документи за вписване. По отношение на Защитено наименование за произход „Българско бяло саламурено сирене“ производителите са общо 25, като от тях са вписани 13, други 7 са в процедура по вписване, а пет са в процес на сертификация и се очаква да подадат документи.

Министър Георги Тахов разгледа изложените млечни продукти на производители, които са регистрирани по ЗНП или са кандидати за такава регистрация. Кметът на Луковит Иван Грънчаров подари на министър Тахов реплика на предмет от откритото край Луковит тракийско съкровище, датирано към 4-ти век пр. Хр.

Петият национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит се провежда от 18 до 20 октомври и е организиран от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“, в партньорство с Министерството на земеделието и храните и Община Луковит.

В събитието участваха още областният управител Дора Стоянова, представители на Държавен фонд „Земеделие“, Българската агенция по безопасност на храните, на държавната компания „Ел Би Булгарикум“, на научните среди, синдикатите и местната власт.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини