По интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ всички кандидати следва да очертаят лозарските си стопанства в регистъра

Вече не могат да се купуват гроздокомбайни

По интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“, чийто прием тече до 30 ноември т.г. се подпомагат както конверсия на сортовия състав на насажденията,  така и промяната на местонахождението на лозята.

Дейностите могат да включват изкореняване; засаждане; изграждане на подпорна конструкция.

За тези лозарски стопанства, които искат да подобрят  техниките за управление допустимите дейности са  изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване; изграждане/реконструкция на тераси; изграждане на автоматизирани системи за капково напояване. Те могат да сменят още подпорната конструкция и да изградят такава на новосъздадени насаждения, разрешена е и смяна на  формировката.

Отворен е приемът на заявления за подпомагане по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“

Крайният нов срок за кандидатстване е 30.11.2024 г.

Важно условие е всички кандидати да очертаят лозарските си стопанства в Лозарския регистър преди подаване на заявлението, напомнят от ДФЗ

Това може да стане или  дистанционно или на място в структурите на ИАЛВ.

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) информира кандидатите за предоставяне на финансовата помощ по интервенцията, че до 30 ноември 2023 г. се удължава срокът на приема.

Отменена е една от допустимите дейности по интервенцията за закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства

Припомняме, че кандидатите по интервенциите в лозаро-винарския сектор подават документи за финансова подкрепа единствено чрез Системата за електрони услуги (СЕУ)  на ДФЗ с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Насоки за кандидатите

За да подадете заявление за одобрение на оперативна програма по интервенциите в лозаро-винарския сектор в СЕУ е необходимо да имате регистрация в Системата за електронни услуги. Допълнителна информация за начина на регистрация и функционалностите на системата, в т.ч. и за прикачването на документи, може да се видят в публикувани видео ръководства на  https://seu.dfz.bg/drupal/?q=node/49.

Всички кандидати, които нямат регистрация в СЕУ към момента на подаване на заявление, следва да си направят такава. Регистрацията се потвърждава в съответната ОД на ДФ „Земеделие“, отдел „ОПСПМП“ .

След потвърждение на профила в СЕУ кандидатът може да създаде своето заявление чрез профила си в СЕУ през https://seu.dfz.bg/ като избере Направление „Вино“, Схема „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и Прием: „Прием по Интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ след което с бутон „Създай“ потвърждава участие в схемата.

При подаване на заявление от кандидата е необходимо да се прикачат попълнените и подписани от него всички приложения към заявлението. Приложение № 1 и 2 са задължителни за попълване  от всички представляващи и управляващи лица, както и от членовете на съответната група/организация на производителите на винено грозде. В случай, че членовете са юридически  лица – от техния представител в съответния управителен орган и от прокуристите, когато има такива.

Държавен фонд „Земеделие“ информира, че документа „Данни за лозарското стопанство и заявени дейности за подпомагане“ от заявлението за предоставяне на финансова помощ в СЕУ e достъпна за зареждане на данните за лозарското стопанство на кандидата от Лозарския регистър.

Инструкция за стъпките, които следва да се предприемат от кандидатите е налична на началната страница на СЕУ, в секция „Документи“, „Декларации в лозаро – винарския сектор“, „Инструкция за зареждане на данни от Лозарски регистър в заявление по ПКЛ“ на адрес: https://seu.dfz.bg/drupal/?q=node/55.

След зареждане на справка за имотите в СЕУ, за улеснение на кандидатите е наличен панел „Статус на заредени парцели и имоти от последно зареждане“, където е налична информация за всички заредени парцели и имоти от лозарското стопанство с актуалния им статус.

При открит грешен запис, кандидатите следва да се обръщат към Изпълнителна агенция по лозата и виното за допълнителна информация и при необходимост от корекция на въведените данни в Лозарския регистър.

Преди финално приключване на заявлението по интервенцията е необходимо да се зареди електронния подпис в СЕУ. На този линк са стъпките, които е необходимо да се извършат-> https://www.youtube.com/watch?v=ZxJuMWP6QVk

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини