Защо ОСП още е на кръстопът

Обясни Александър Бернхубер  от ЕНП, член на Комисията по земеделие в Европейския парламент в Сливен

На среща, посветена на бъдещото селскостопанско развитие в ЕС бе наблегнато какви са сега бъдещите проблеми и как общността ще се справя с тях. През изминалите 5 години беше представен Зеленият пакт, нещо много добро, но което не работи както ни се искаше, каза Александър Бернхубер, гост от ЕНП, член на Комисията по земеделие в Европейския парламент. За това има най-различни причини, като ковид и войната, които доведоха до по-ниско производство, загуба на капацитет и заетост.

Така че оттук нататък е важно какво ще може да се направи, за да се даде възможност на европейските фермери да работят спокойно, а останалите държави, да спазват същите изисквания като тях.

Според Бернхубер

сега ЕС е изправен пред три основни горещи теми

Първата е за намаляване на бюрокрацията, целта е след 2 години тя да е спаднала с 20%, поставила си е за цел Европейската комисия. Според него тази задача не е никак лесна, особено като се има предвид, че  някои от представителите в ЕП от други партии продължавали да смятат, че всяко нещо трябва да се документира от земеделците и да се водят дневници за какво ли не.

Вторият важен въпрос според евродепутата е конкуренцията. Губим я по много причини, смята той, защото в ЕС за много стоки и изделия няма стандарти, както за пилешкото например и така влиза стока в общността от трети страни, която подбива европейското производство.

И за препаратите за растителна защита въпросът стои така, защото вносители от трети страни използват препарати, които в ЕС не са разрешени. Той посочи за пример, че Австрия винаги се е самозадоволявала с картофи, но когато през миналата година те свършили през февруари, се е наложило да се внасят от държави, където се ползват препарати, които не са разрешени в ЕС.

Третият много важен момент според Александър Бернхубер е в общността да има за следващия период силна селскостопанска политика и съответния бюджет за нея, който да осигурява на производителите подкрепа за всичко, което е набелязано да изпълняват. За целта обаче трябват партньори в ЕП, защото според него в самия Европарламент има партии и членове, които и засега смятали, че е възможно да се приеме по-нисък бюджет и после той да се увеличава, което според Бернхубер не е устойчива политика.

Най-важното, което трябва да се осигури в ЕС е производството на безопасни храни, не толкова биоразнообразие, казва той.

Според него и неговата партия ЕНП за следващия период не е необходимо ОСП да стане абсолютно нова, може да се работи и с тази, която разполагаме, казва той, но въпросът е да се решат тези споменати въпроси, за да не остане ОСП разпъната на кръстопът.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини