До края на тази година ще бъде направен геномен анализ на около 7 600 едри преживни животни

До края на тази година ще бъде направен геномен анализ на около 7 600 едри преживни животни. Предстои вземането на пробите, финансовия ресурс е наличен. Това съобщи днес зам. министърът на „Земеделието и храните“ доц. Деян Стратев, който присъства на традиционното есенно изложение на животни край Сливен. Той уточни още, че за пръв път тази година министерството въвежда т.н. „геномна оценка“ като в началото тя ще бъде изготвена само за едрите преживни животни. „Този тип генетичен анализ, който ни позволява да разгадаем гените и респективно ще ни позволи да уточним разплодните животни предварително какви фенотипни изяви ще имат – продукция , външни белези и други. Това ще ни даде възможност за едно по-добро планиране и значително по-усъвършенствана селекция“, посочи още доц. Стратев.

По думите му, финансирането за цялата развъдна дейност като подпомагане към животновъдите от страна на държавата е в размер на 9 милиона лева. Една част от тях са заделени за този геномен анализ в говедовъдството.

Според него, за да има устойчиво животновъдство у нас е необходимо въвеждането на определени политики. „Започнали сме със законодателни промени, съответно ще ни трябва и  финансиране, но трябва да има създадени кооперативи и окрупняване на животновъдството. Няма да е лесно, но от министерството се стремим да помогнем не само със законодателство, но и с финансови средства“, каза още той.

Що се отнася до желанието на земеделците от различните сектори да има Закон за браншовите организации, зам. -министърът уточни, че в годините назад са изработвани няколко такива законопроекти, но така и не са били обнародвани. „Аз бях ръководител на работна група, която изготви нов такъв законопроект, така че в министерството има готов такъв законопроект, който може да продължи своето разглеждане“.

Традиционното изложение, което тази година е под надслов „Ден на българския производител“ събра на едно място водещи селекционери, собственици на животни и преработватели от цялата страна.  Бяха представени над 150 породисти животни – говеда, коне и зайци. Шампионите в различните категории получиха купи, медали и грамоти.  Събитието се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини