Говедовъдите наградиха и агроминистър Тахов

И тази година се проведе традиционното вече есенно животновъдно изложение край гр. Сливен. За разлика от други години, когато се наблягаше  на представянето на животновъдството, тази година поради напрегнатата епизоотична обстановка, събитието мина под мотото „Ден на Българския производител“.

Масирано бе представянето на развъдните асоциации, обслужващи месодайните ферми. Прекрасни животни, пълни боксове и най-важното,  че повечето ушни марки бяха български. Това означава животни наша селекция, каза Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите.

РАРМГБ- Сливен бе изложила голям брой бичета и юници за продажба, и съответно много купувачи си отидоха с животни.

Млечните ферми бяха представени от няколко ферми, животните на които през последните години винаги са правели впечатление и са печелели награди. Става дума за фермата на Минчо Иванов от Кортен, фермите Пенелопа, Семена синхрон – с.Конево, която през последните години печели приза за най-добра юница и тази година също не изневери на традицията. Участие имаше и фермата на Тодор Ванев от Раковски и други.

Биволите бяха в прекрасна кондиция, както и останалите породи говеда. Атракция   бяха магаренцата и малките кончета и накрая великолепните жребци, казва Михайлов.

Според него новост в изложението бе, че се даде възможност организациите да наградят своите фермери.

АРЧШП – Добрич награди своите ферми, в които има крави дали над 100 000 кг мляко пожизнено. В четири ферми на тази асоциация има крави постигнали този рекорд. Това са фермите  “Диана МИ”- Минчо Иванов, Ферма “Асеница” – Асеновград, ферма “Кохортис” – с.Кортен и ферма “Узунови” – Сливен.

Националният съюз на говедовъдите също се бе подготвил и награди най-добрите.

Наградата „Ферма на бъдещето“ получи ферма Поликраище със  собственик Цанко Цанев.

Следващият плакет бе за ферма „Добрев“- с.Рельово, общ.Самоков. Нейният плакет бе с надпис – най-добра в иновациите.

До края на тази година ще бъде направен геномен анализ на около 7 600 едри преживни животни

Трета награда бе за АРЧШП – Добрич, където дванадесет крави са надминали 100 000 кг млечност.  Кравата рекордьорка за страната също е от тази асоциация, собственост на ферма Узунови – Сливен – 18 700 кг за лактация със селекционер Марияна Ахладова.

Последния плакет, го връчихме на един човек, който отскоро е при говедовъдите, но той доказа само за няколко месеца, че действа тихо, спокойно, дори невидимо, при решаването на много наболели въпроси. Освен това с последните си изяви в Съвета на министрите по земеделие в ЕС, с изказванията си е завоювал и уважението на колегите си.

Разбрахте, че става дума за министър Георги Тахов. На плакета, който му връчихме от името на НСГБ и  АРЧШПБ от името и на всички говедовъди, са написани само две думи „С надежда за говедовъдството“, казва Михаил Михайлов

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини