Френските фермери възобновяват протестите срещу политиките на местната власт

Френските фермери възобновяват стачките срещу политиките на местните власти, които им обещаха мерки за подкрепа след демонстрациите през 2023-2024 г., пишат Huffpost и френският телевизионен канал 3.

Фермерите отново са недоволни, тъй като бюрократичните и административните разпоредби продължават да стават все по-сложни. Ситуацията не се е променила след стачките през януари 2024 г.

Според френския фермерски съюз FDSEA, новата правителствена директива за забрана на нитратните торове е „последната капка“. Освен това FDSEA изисква процедурите за поддържане на водните канали по време на наводнения да бъдат опростени.

На 18 октомври повече от сто фермери изсипаха оборски тор пред сградата на префектура Марна, за да изразят недоволството си. В Дижон около 10 фермери нахлуха в регионалния съвет на Бургундия-Франш-Конте, за да говорят на срещата. Общо 300 протестиращи излязоха на улицата.

Фермерите протестират срещу забавянето на изплащането на субсидии от европейските фондове, които се администрират от региона. Според FDSEA и Асоциацията на младите фермери (AJ) близо 3500 фермери не са успели да си осигурят субсидии в продължение на година и половина.

Новият министър на земеделието Ани Женева изрази готовността си да се вслуша в исканията на фермерите. Тя обеща, че „всички ангажименти“, поети от предишното правителство за справяне със селскостопанската криза, ще бъдат изпълнени „в рамките на бюджета“. Законопроектът за финансите за 2025 г. в момента се обсъжда в Националното събрание.

През януари 2024 г. повече от 72 000 фермери на 41 000 трактора излязоха на мащабни протести почти в цялата страна поради недоволство от селскостопанската политика на правителството, те се противопоставиха, наред с други неща, на вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна.

На 24 февруари президентът Еманюел Макрон, навреме за посещение на Международния селски павилион в Париж, разговаря около час със земеделските стопани и им разказа за предстоящите мерки за укрепване на селския сектор.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини