Европейски конгрес на фермерите: Земеделието е ключов актив за бъдещето на Европа

11-тото издание на Конгреса на европейските фермери, организирано от Copa и Cogeca с подкрепата на Румънския алианс за земеделие и кооперации (AAC), се провежда в Букурещ от 23 до 25 октомври. С участието на повече от 400 участници и панелисти, програмата е съсредоточена върху определянето на курса за конкурентоспособното и устойчиво бъдеще на европейското земеделие през следващия програмен период.

Предизвикателствата и трудностите, с които се сблъсква земеделската общност днес, са много. Фермерите и земеделските кооперации са изправени пред безпрецедентни икономически, климатични и социални предизвикателства: геополитическа нестабилност, екстремни метеорологични събития, нелоялна конкуренция, високи производствени разходи, липса на справедливо възнаграждение и нарастваща административна тежест.

Настоящият председател на Съвета по земеделие и рибарство, министърът на земеделието на Унгария Ищван Над и румънският министър на земеделието Флорин-Йонуц Барбу подчертаха неотложността за обединение на европейските правителства в осигуряването на жизнеспособно бъдеще за сектора – такова, което е конкурентоспособно, устойчиво и с интересите на фермерите в центъра на земеделските политики.

Президентът на Cogeca, Ленарт Нилсон, заяви: „През последните два дни проведохме интензивни дискусии по ключови стратегически теми като: насърчаване на сътрудничеството, стимулиране на иновациите, улесняване на развитието на биоикономиката и създаване на добре финансирана инициатива за водна устойчивост. Приносът на членовете на Copa и Cogeca по тези теми е от съществено значение за оформяне на нашата визия за бъдещето на земеделието в ЕС, базирана на реалността на място.“

Ключов момент, отбелязан от много от участниците и високопоставените представители, беше, че управлението на агрохранителните и селските политики на ниво ЕС трябва да осигури предсказуемост, да ограничи ненужната административна тежест и да извърши задълбочени оценки на въздействието.

Президентът на Copa, Масимилиано Джансанти, в своята заключителна реч направи равносметка на дискусиите на конгреса: „Фермерите, които излязоха на улицата през последните месеци, показват колко уязвима е нашата общност към кумулативното въздействие на политиките, пазарните условия и геополитическите събития. Институциите на ЕС трябва да възвърнат доверието на фермерите. Необходими са последователни действия. Това трябва да бъде демонстрирано с увеличен бюджет на ОСП след 2027 г., съгласуваност в търговията и в този смисъл – да не се прокарва споразумението „Меркосур“ в сегашната му форма. Също така, във веригата за доставки на храни трябва да се предприемат действия за увеличаване на възнагражденията на фермерите.“ Той обобщи: „Ние сме и трябва да бъдем главните участници в новото споразумение за конкурентоспособност на фермерите, което поставя земеделието в центъра на европейския проект: осигуряване на справедлив доход, продуктивност и иновации по пътя към зеления преход.“

В този ключов момент за ЕС и с очакваната визия за бъдещето на земеделието в ЕС, всички присъстващи лидери в земеделието категорично подчертаха, че Европа трябва да подкрепя конкурентоспособността и продуктивността на фермите и аграрните кооперации.

Български фермерски съюз се включи в Конгреса на европейските земеделски производители в Букурещ  Преслав Борисов  постави проблемите на българските земеделски производители пред COPA-COGECA.

 

Преслав Борисов от ръководството на БФС  се срещна с Мицу Мариус от Националната федерация PRO AGRO в Румъния. „Двете сдружения сме членове на европейската асоциация на земеделските производители COPA-COGECA и целта ни е по-добра защита на интересите на фермерите от двете страни“, каза Преслав Борисов.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини