Министър Тахов за земеделеца.бг: Част от средствата за възстановяване на напояването ще бъдат от бюджета, част са от Стратегическия план

 По повод съобщенията, че МЗХ планира да започне работа от 2025 г. по приоритета „Хидромелиорации и напояване“, за което се предвиждат над 1 милиард лева, попитахме министър Георги Тахов от къде се разчита, че ще започнат да се осигуряват подобни средства. Дали се има предвид бюджета или нещо друго? Ето какво отговори той за земеделеца. бг.

Очакваните средства, които са необходими за обезпечаване на приоритетните действия, свързани с  хидромелиорациите и напояването, ще се осигурят от държавния бюджет и от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

„Напоителни системи“ има договори за рехабилитацията на 24 обекта. Средствата са европейски, от Програма за развитие на селските райони 2014-2020, и са в размер на 110 млн. лв. Тези инвестиции ще спомогнат за увеличение на поливните площи с минимум 200 хиляди дка и икономия на водата с минимум 50%. Рехабилитацията на проектите се извършва в срок, като 5 проекта са приключени и обектите са въведени в експлоатация. Те са на територията на клон Марица (Пловдив), клон Шумен, клон Тополница (Пазарджик), клон Хасково, клон Средна Тунджа (Сливен). Към момента се работи по 18 проекта и се очаква до края на тази година да бъдат завършени още  5  от обектите. Работата по последния проект ще стартира след 30 октомври, когато е краят на поливния сезон.

Средства в размер на над 200 млн. лв. са предвидени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. за рехабилитация на 41 хидромелиоративни съоръжения за напояване на земеделски култури.

Следва да отбележим и факта, че в близкото бъдеще, освен инвестиции в главна инфраструктура за доставка на вода, ще са необходими значителни средства и механизъм, чрез които да се възстанови и вътрешно-каналната, разпределителна мрежа, чрез която водата реално достига до границите на имотите, които се напояват.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини