От лозето до чашата: Комисията се опитва да защити европейското вино от задаващите се рискове

Спад в световното търсене и нова заплаха от мита от страна на Тръмп засилват кризата в европейския винен сектор. Европейската комисия предложи конкретни мерки за стабилизиране на една от най-ценните агрохранителни индустрии на континента.

На фона на спадащото търсене на международните пазари и заплахата от нови мита за вино и спиртни напитки от САЩ, Европейската комисия представи набор от спешни мерки. Те са директен резултат от препоръките на експертната работна група на високо равнище, свикана в края на 2024 г. за анализ на натрупаните проблеми в сектора.

Кризата във винопроизводството не започва с Тръмп, но той я задълбочава. Миналата седмица новоизбраният президент на САЩ заплаши да въведе мита върху европейския внос на вино и спиртни напитки. Междувременно потреблението на вино намалява в редица ключови пазари – от Италия до САЩ, от Великобритания до Германия, Япония и Китай, според данните на италианската Vinitaly.

Символична подкрепа – и конкретни действия

Очаква се в тазгодишното издание на Vinitaly да участват двама еврокомисари – Кристоф Хансен (земеделие) и Оливер Вархейи (здравеопазване). Присъствието на Вархейи не е случайно – предложените от СЗО здравни предупреждения върху алкохолните етикети предизвикват сериозни спорове в Европа. Ирландия вече въвежда задължителни здравни надписи върху бутилките от 2026 г. – още един рисков фактор за винопроизводителите.

Какво предлага Комисията?

Мерките обхващат целия цикъл – от лозето до чашата. Държавите членки получават повече правомощия за намаляване на свръхпроизводството, включително чрез забрана на нови разрешения за засаждане. Предвижда се:

  • подкрепа за винен туризъм и международна промоция (с увеличен срок на подпомагане от 3 на 5 години);
  • маркетингови инструменти за безалкохолни и слабоалкохолни вина по примера на пивоварната индустрия;
  • прецизиране на термини: вместо „дезалкохолизирано“ – „безалкохолно“ и „леко алкохолно“ вино;
  • улеснени технически правила за производство на слабоалкохолно пенливо вино – сегмент с нарастващо потребителско търсене.

Етикетиране и регулации

Регламентът потвърждава изискванията от ОСП за посочване на калории и електронна „хранителна декларация“, с обещание за система без езикови бариери. Темата за здравните предупреждения остава извън обхвата на този пакет, тъй като се третира по друга законова основа.

Нови правила за засаждане и кризи

Ще бъдат:

  • удължени разрешенията за нови засаждания до три години;
  • премахнати санкциите за неизползвани разрешения за презасаждане;
  • позволено на държавите членки да определят нулева квота за нови насаждения.

Що се отнася до кризи:

  • държавите ще могат да предоставят национална помощ за дестилация, изкореняване или „зелена резитба“ (премахване на неузрели гроздове);
  • организациите на производители ще получат повече възможности да укрепят позицията си в търговската верига;
  • ще се увеличи европейската помощ за инвестиции, свързани с адаптация към климатичните промени.

Стратегия, а не само реакция

Предложените мерки не решават всичко, но поставят посока: от краткосрочно овладяване към структурна адаптация. В момент, когато ЕС губи терен на глобалните пазари, а вътрешните регулации създават нови препятствия, нуждата от единна, дългосрочна визия за винопроизводството става неизбежна. Това вече не е просто селскостопански въпрос. Това е тест за способността на Европа да защити своите културни и икономически активи в една променяща се среда.

Loading

Агротехника

Последни новини