Добивите на пшеница, ечемик и царевица вече са с до 13% по-ниски заради климатичните промени

Ново изследване на Станфордския университет потвърждава: жегите и засушаванията изместват земеделската реалност

Промените в климата вече нанасят сериозни щети върху глобалното земеделие, като най-силно засегнати са основните зърнени култури: пшеница, ечемик и царевица. Това показва изследване на Станфордския университет, публикувано в авторитетното научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените от Центъра за продоволствена сигурност и околна среда към Станфорд, ръководени от проф. Дейвид Лобел, анализират реални добиви и климатични условия в редица ключови земеделски региони. Резултатите показват ясно: нарастващите горещини и зачестилите засушавания вече водят до значително по-ниска производителност. Според модела, добивите на трите основни култури са средно между 4 и 13 процента по-ниски, отколкото биха били без настоящите климатични тенденции.

Прогнозите на климатичните модели се сбъдват, но не навсякъде

„Фермерите изпитват точно онези промени, които климатичните модели предвиждаха. Общият ефект не трябва да бъде изненада“, казва съавторът на изследването Стефания Ди Томазо, аналитик в Станфордския център.

Но не всичко е очаквано. Изследването отбелязва, че климатичните модели подценяват мащаба на засушаването в умерени региони като Европа и Китай. Там сушата се задълбочава далеч повече от предвиденото. В същото време в САЩ, особено в Средния Запад, наблюдаваното затопляне и суша са по-слаби от очакваното.

Според Ди Томазо, именно тези две неочаквани тенденции трябва да се преосмислят при изграждането на бъдещи модели, защото имат пряко значение за глобалната продоволствена сигурност.

Влияние върху политиките и стратегиите за адаптация

Изследването има сериозни последствия за политическите решения. Авторите отбелязват, че подценяването на фактори като засушаването на въздуха е довела до неработещи адаптационни стратегии. Така например, опитите да се удължат вегетационните периоди чрез нови сортове не са дали очаквания ефект, защото засушаването не е било отчетено правилно.

Паралелно с това, други изследвания – включително публикувано през март тази година – предупреждават, че американското земеделие може да преживее рязък спад в производителността през следващите десетилетия, ако не бъдат направени значителни инвестиции в устойчивост.

„Малките проценти“ се превръщат в световни проблеми

„Когато хората чуят, че добивът е с 5% по-нисък, често подценяват значението. Но тези пет процента са достатъчни да променят пазарите. Това е количество храна за стотици милиони хора“, казва проф. Дейвид Лобел.

Той допълва, че глобалните модели работят сравнително добре при основните култури, но остават значителни „слепи петна“ при специализираните култури като кафе, какао, маслини и цитруси. Според него те не са ключови за продоволствената сигурност, но имат силно значение за потребителите и пазара – а именно там климатичните проблеми често се пренебрегват до момента на криза.

Изводът на екипа е ясен: климатичните промени вече се отразяват в земеделието по начини, които не могат да бъдат игнорирани. Необходими са по-точни модели и по-реалистични стратегии за адаптация – не в бъдеще, а сега.

 

Агротехника

Последни новини