Азотът е незаменим хранителен елемент за нормален растеж, развитие и продуктивност на земеделските култури. Той играе важна роля при фотосинтезата, образуването на листната маса, формирането на плодовете и семената, количеството и качеството на добива. Растенията имат нужда от азотна храна почти през цялата си вегетация.
Земеделските култури се различават по нуждите от азот за формиране на продуктивността си. Тези специфични нужди и условията, при които се отглеждат са база за определяне на азотното минерално торене. При недостиг или излишък на елемента растенията не се развиват нормално и проявяват симптоми, които говорят за определен на дисбаланса.
Ако липсва достатъчно азот, при растенията се наблюдава:
- забавен растеж;
- първоначално бледо-зелена, жълто-зелена и дори жълта листна маса с последващо покафеняване и отмиране на листата;
- ниска устойчивост на абиотичен и биотичен стрес;
- преждевременно узряване;
- силно намален добив;
- влошен пазарен вид и качество на продукцията;
Ако има излишък на азот: - се ускорява растежа, листната маса нараства буйно и придобива тъмно зелен цвят;
- удължава се стерилния и вегетационния период;
- натрупват се излишни нитрати и белтъци;
- растенията стават неустойчиви на болести, измръзване и суша;
- влошават се технологичните и вкусовите качества на продукцията.
Азотът оказва най-силен непосредствен ефект върху добивите от селскостопанските култури. При равни други условия валежите повишават ефективността от азотните торове. Ефективността нараства и при правилно съчетаване на азотно с фосфорно и калиево торене.