Има основание да се очаква увеличение на цените на малините

Тази година сезонът на малините ще започне много по-рано от обичайното както в Украйна, така и в Полша. Дори в източните райони на Украйна първите плодове вече узряват  на открито. Следователно сезонът във всеки случай ще бъде необичаен по отношение на прибирането на реколтата и според пазарните експерти ще бъде много различен в цените от предишния сезон.

„Още в края на 2023 г. стана очевидно, че има фундаментални причини за значително увеличение на цените на едро на малините в Украйна, особено в сегмента на малините за замразяване. Въпреки това, след като бяха регистрирани няколко вълни от студове, които повредиха малиновите насаждения в Украйна и Полша, както и след като бяха регистрирани частични щети на малиновите насаждения от снеговалежите в Сърбия, перспективите за повишаване на цените на малините станаха още по-очевидни“, казва Андрий Ярмак, икономист в отдела за инвестиции в Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

Въпреки че прогнозата за цената на малините за 2024 г. е доста оптимистична за производителите, тези перспективи очевидно плашат преработвателите. Затова те започнаха активно да разпространяват невярна информация в социалните мрежи за уж невероятно ниските изкупни цени на малините за замразяване в Полша.

Експертите, които постоянно следят световния пазар обаче, твърдят, че тези доклади са неуспешен опит да се свали ценовото ниво за малините преди началото на сезона. Всъщност на европейския пазар има повишено търсене, защото надеждите за доставка на замразени малини от Мароко не са се сбъднали. Реколтата от малини в тази страна, както и преди, не се възстанови от трудните метеорологични условия на миналия сезон, а търсенето на пресни плодове беше толкова високо, че сравнително малки обеми малини бяха замразени.

Съответно Европа влиза в новия сезон с изключително ниски запаси от малини, с реални перспективи за спад в производствените обеми и с цени на висококачествените малини, достигащи и дори надхвърлящи 3 евро за кг.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини