Бюджетите на еко схемите няма да стигнат за всички плащания

След проведена днес работна среща в МЗХ с участието на представители на експерти от няколко дирекции и НАЗ, стана ясно, че асоциацията не е доволна от всички текстове в Наредба 3, както и в Наръчника за директни плащания за 2024 и има съответните мотиви и обяснения за това.

Асоциацията и нейните експерти са забелязали

пропуски и бели петна в текстовете

по които ще работят земеделските производители.

Между другото и от МЗХ признават, че сигурно ще се наложат допълнения във въпросната наредба, за да има повече яснота за браншовете.

Единият пункт, по който земеделските производители възразяват се отнася до прилагането на схемата  Еко НИП, която се отнася за намаляване на използването на пестициди.

При нея се иска

да бъдат включени и бактериологични, и гъбни агенти

казват както производителите, така и някои фирми, които се чувстват засегнати, че препаратите им няма да могат да се използват. Това обаче е спорно, тъй като, за да не получим тежки санкции от ЕК, за допустими могат да се считат само гъбни, бактериални и вирусни препарати, които са регистрирани в БАБХ като биопестициди.

Що се отнася до плащанията по еко схемите, парите естествено стават един от най-горещите моменти, защото се оказва, че явно няма да стигнат.

Според МЗХ щяло да се наложи по еко схемите да бъдат преведени на производителите минималните ставки съгласно Стратегическия план, а не планираните такива,  каквато информация течеше през цялата минала година.

Причините и аргументите на МЗХ са повече от прости:

 Пари няма достатъчно и отделеният бюджет за еко схемите няма да стигне за всички плащания, дори при  минимални ставки. Заявилите подпомагане са повече от предвиденото.

Това ще наложи да се прави някакъв вид хитруване и на първо време да се обяви, че изплащането на еко схемите ще  става поетапно. А на второ място ще стане видно от всички и  най–вероятно част от схемите да останат за плащане след 30 юни.

На кого ще платят първо?

МЗХ засега имало виждания първите плащания, в рамките на месец юни, да бъдат за Еко РОК – за разнообразяване на отглежданите култури, за Еко НИП – за намаляване на използваните пестициди, и за Еко ЗВПП – за запазване и възстановяване на почвения потенциал.

А що се отнася до това как да стане допълването на Еко НИП за намаляване на използваните пестициди и да се даде възможност за прибавянето и на  бактериологичните и гъбни агенти, то за това вече се подразбирало, че

явно ще се наложи да се проведе следваща среща, на която да присъстват и експерти от БАБХ

Очаква се те да обяснят как според тях ще може да се постъпи в случая и как ще се действа с бактеориологичните препарати и гъбните агенти, които нямат регистрация. Защото според регламента от фермерите могат да бъдат използвани само такива, които имат официална регистрация.

Непълни засега като процедура са и проверките, които  ще се правят във връзка с Еко ЗВПП – за почвения потенциал

 От Държавен фонд „Земеделие“ са на мнение, че може би ще се наложи добавянето на още една допълнителна колона в Плана за управление на хранителни вещества.

Според експертите на фонда в тази колона трябва да се вписват дозата и количеството на всеки използван и вложен подобрител от фермера – това да става по подобие на това, което се описва в дневниците на стопанствата.

МЗХ  обаче има известни колебания  за това, защото се опасява, че ще доведе до прекалено много усложнения и затруднения за фермерите.

Явно ще се прави допълнение и на наръчника за 2024

Предстои в неговите текстове и изисквания за директните плащания за 2024 г. да бъде добавен още един линк – именно този, който ще препраща към допустимите за прилагане и използване феромонови уловки по Еко НИП за намаляване на пестицидите, защото в момента там присъства само линк за биологичните агенти.

Що се отнася до задължителните условия и по-конкретно за ДЗЕС 8, за там е важно всички стопани от страната много добре да си огледат съществуващите трайни елементи на ландшафта в слоя Екологична инфраструктура.

Ако установят несъответствия в специализирания слой Екологична инфраструктура, да сигнализират веднага.

Защо ще има санкционирани фермери

За миналата година например са установени от системите и проверките 1100 нарушители по ДЗЕС 8, за които се смята, че са премахнали единични дървета или група дървета или пък се е констатирало, че са  унищожили друга екологична инфраструктура. Дали това е вярно или не…сега за тях  предстои да бъдат санкционирани.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини