Людмила Александрова, агроном в Карбонсейф: Секвестирането на въглерод води до повишаване на рентабилността на стопанствата

Людмила Александрова е агроном в българската компания за въглеродно земеделие Карбонсейф със специалност агроном растителна защита. Дълги години е работила като експерт в Общинска служба по земеделие – Хисаря. Като агроном в Карбонсейф участва в изготвяне на агрономически препоръки, индивидуални стратегии, работа със заявления на земеделските производители.

Индивидуалната стратегия включва практики, които земеделците да прилагат в своите стопанства на база на резултатите от почвените проби, които се правят всяка година, обяснява Людмила Александрова. Целите на индивидуалните стратегии са няколко – подобряване на почвеното плодородие, намаляване на разходите, повишаване и оптимизиране на добивите, и разбира се – секвестиране на максимално количество въглерод в почвата.

Всяка стратегия е съобразена с начина на работа в конкретното стопанство и техниката, с която то вече разполага. В процеса на работа непрекъснато консултираме стопаните, отговаряме на възникнали въпроси, правим корекции в технологията, ако се налагат. Нашите фермери имат достъп до непрекъснати консултации с агрономите на Карбонсейф. Те също така могат да обменят опит с техни колеги, участващи във въглеродната програма на Карбонсейф. В нея участват много добри стопанства с висока култура на земеделие.

Агрономските препоръки на Карбонсейф надграждат екосхемите по Стратегическия план, те са над законовите мерки. Прилагайки практиките на Карбонсейф фермерите автоматично могат да се възползват и от по-високите компенсаторни плащания по екосхемите. А след като те така или иначе изпълняват екосхемите, то те отговарят и на изискванията на въглеродната програма. Така тя е една добавена стойност за тях въз основа на практики, които те вече изпълняват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини