10 нови ракетни площадки очакват фермерите в Сливенско и Плевенско

На старт е процедура за изграждането на общо 24

 Преглед на агрополитиките в областта на градобитната защита на страната демонстрира вече МЗХ, въпреки че преди години от там се обясняваше, че това е трудно за осъществяване.

Днес обаче фактите показват, че има събрани много нови данни, които потвърждават, че е налице изменението на климата в България, както и е налице и тенденцията към повишаване на честотата на екстремните климатични явления. По повод на това ще е наложително да се търсят нови подходи и защити, казва изпълнителният директор на ИАБГ инж. Валери Ценов.

Заради това с цел разширяване на борбата с градушките и опазване на повече земеделската продукция Министерството на земеделието и храните започва процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки.

От МЗХ съобщават, че екипи на ведомството вече са извършили пълен анализ за целта. От ангажираната с разработката  Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) заявиха, че вече се  налага да се предвиди изграждане на площадки и в райони, които до момента не се ползваха от противоградова защита.

На агенцията всъщност  е възложена задачата да докладва как може максимално да се разшири обхвата на градозащитата на територията на цялата страна.

Засега е предвидено към Регионалната дирекция за борба с градушките в Старо село, област Сливен да бъдат изградени още 7 ракетни площадки, а към дирекцията за борба с градушките в Долни Дъбник, област Плевен, още 4  нови площадки.

Според зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов вече са проведени уточняващи срещи и с Министерството на транспорта и РВД, на които са обсъдени всички казуси, налагащи ограничения за обработка на градоносни облаци по самолетния способ.

Заради пропадналата в много райони земеделска продукция фермерите са започнали по-сериозно да обсъждат застраховането на реколтата, казват от МЗХ. По данни на ведомството до момента са подадени 3 пъти повече заявления по схемата за държавна помощ за застраховане на селскостопанска продукция, спрямо същия период на миналата година, което показва, че сред земеделските производители започва да има повече разбиране за смисъла от застраховането. Но те не крият, че на сегашния етап доверието им към застрахователните процедури и агенти е ниско, което кара мнозина да се въздържат от този акт.

По този повод се работи интензивно формулите и оценките, които се правят на щетите на базата на подадените заявления от земеделците да претърпят някакви промени – така министър Тахов обяснява, че макар и плахо, ще се търси нов подход от страна на ведомството му.

В момента общата площ, защитавана с ракетен способ от градушки е 21,6 хил. кв. км., а агенцията има 262 ракетни площадки, с които защитава най-силно градобитните райони на страната в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини