Спад на цените на селскостопанските продукти през първото тримесечие на 2024 година

През първото тримесечие на 2024 г. цените на селскостопанските продукти в ЕС както за продукцията, така и за суровините, които не са свързани с инвестиции, намаляха. Средната цена на селскостопанската продукция е спаднала с 6% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 г. През същия период средната цена на стоките и услугите за текущо потребление в селското стопанство (суровини, които не са свързани с инвестиции) е намаляла с 11%.

След период на смущения, когато имаше рязко увеличение на цените на селскостопанските продукти през 2021 г. и първите 3 тримесечия на 2022 г., скоростта на растеж след това се забави и цените започнаха да намаляват. Неотдавнашните спадове в селскостопанската продукция и разходите за суровини са в посока на по-спокойни нива.

Динамика на индексите на цените на суровините и продукцията в селското стопанство в ЕС, процентно изменение в сравнение със същото тримесечие на предходната година, първо тримесечие на 2021 г. - първо тримесечие на 2024 г. Линейна графика. Вижте връзката към пълния набор от данни по-долу.

 

Промените в цените на многото селскостопански продукти през първото тримесечие на 2024 г. бяха разнообразни и контрастни. Особено рязък спад се наблюдава при средната цена на зърнените култури, намаляваща с 28%. Цената на млякото е намаляла с 12%, тази на яйцата и техническите култури (маслодайни семена, протеинови култури, суров тютюн, захарно цвекло и други) е спаднала с 10%, а тази на пресните зеленчуци с 6% (в рамките на която има особено рязък спад от 33% в цената на доматите).

За разлика от това, средната цена на картофите се е увеличила с 22%, а тази на пресните плодове с 20% (въпреки рязкото намаление от 44% на цената на лимоните и лайма), отчасти в отговор на предвиденото въздействие на неблагоприятните метеорологични условия върху прибраните количества.

Сред суровините, които не са свързани с инвестиции, най-резки темпове на спад на цените са отчетени при торовете и подобрителите на почвата (-31%), храните за животни (-16%) и енергията и смазочните материали (-12%).

Тримесечните цени намаляват в повечето страни от ЕС

На национално ниво повечето страни от ЕС (21 от 25 с налични данни) регистрират спад в цените на селскостопанската продукция през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 година. Най-рязък спад на цените има в Унгария (-24%), България и Румъния (и двете -18%), и Словакия и Чехия (и двете -17%).

За разлика от тях цените са се увеличили в 5 южни държави от ЕС; те са нараснали най-рязко в Гърция (+20%), като по-скромно увеличение е регистрирано в Малта и Испания (+4%), и Португалия и Кипър (+1%).

Изменение на тримесечните индекси на селскостопанските цени, % изменение, първо тримесечие на 2024 г. спрямо първо тримесечие на 2023 г. Стълбовидна диаграма. Вижте връзката към пълния набор от данни по-долу.

По отношение на суровините, които не са свързани с инвестиции (като енергия, торове или фуражи), 24 от 25 държави от ЕС с налични данни отбелязват намаление през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. Най-резките темпове на спад са в Хърватия (-20%), Унгария (-19%) и Холандия и Ирландия (и двете -17%). Португалия е единствената страна от ЕС, която регистрира увеличение (+ 2%).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини