Няма да е толкова лесно намаляването на пестицидите, ЕК проучва бизнес модели за целта

Съвместният изследователски център към ЕК (JRC) е поканил политици, научни работници и представители на земеделието, за да проучат алтернативни бизнес модели, които да помогнат за намаляване употребата на пестицидите.

Според коментари на експерти данните и оценките за разходите и ефектите ще бъдат обаче от ключово значение за намаляване на продуктите за растителна защита,  пише Европейската комисия (ЕК) на интернет страницата си.

Моделите, които се представят и обсъждат включват

комбинации от нови услуги,  включително и специфични застрахователни продукти

които да могат да улеснят усилията на фермерите за намаляване на употребата на пестициди.

Оказва се, че доказателствата за ефективността засега обаче са оскъдни и тези нови бизнес модели тепърва трябва да бъдат надграждани.

Вредителите и болестите по растенията могат да причинят значителни вреди на добивите от културите, а ПРЗ са основният помощник на фермерите за контрол или отстраняването им. Това трябва да се има предвид при стартиране на различните инициативи на национално, европейско и международно ниво с цел намаляване на употребата им.

Засега  заинтересованите страни изразяват

загриженост дали лесно ще може да се постигне намаляването на употребата на ПРЗ

без да се компрометира продоволствената сигурност или приходите на фермерите.

Като част от усилията през ноември 2023 г. Съвместният изследователски център е организирал двудневен семинар в Севиля, Испания, за които ЕК разказва. Той е бил с фокус върху възможни нови бизнес модели, които биха могли да улеснят това намаляване на ПРЗ.

25 експерти и служители на Комисията са споделили  опит и виждания и за различни стратегии, разработвани от самите производителите на ПРЗ,  производителите на селскостопанска техника, а и застрахователи. Заключенията са публикувани в доклад за резултатите от семинара за алтернативни бизнес модели за намаляване на пестицидите.

Към какво се насочват усилията сега и какво не достига?

Първата констатация и съответно първата стъпка за намаляване на ПРЗ да  има повече данни за употребата и риска от тях. Понастоящем обаче няма категорични налични данни за използването на конкретни ПРЗ за различни географски райони и култури.

Тези данни ще трябва да бъдат набавени и да станат  достъпни за всички участници по веригата, за да проектират земеделците по-добре своите стратегии за намаляване на препаратите.

Без данни оценката за намаляване на пестицидите става твърде предизвикателна и се оказва, че повечето от алтернативните бизнес модели може и да не работят ефикасно.

На второ място ще се търси категоричен отговор за ползите и разходите

Надеждните оценки на разходите и ползите, свързани с намаляването на ПРЗ също стават предизвикателство поради липсата на данни за употребата и риска.

Извод е, че и разходите, и ползите трябва да бъдат по-добре количествено определени и доказани, ако се иска да се въведе приемлива стратегия за намаляване на пестицидите.

И връзката между намаляването на добива и  намаляването на препаратите трябва да бъде категорична в стойностно изражение.

Засега може да се каже само, че използването на ПРЗ влияе върху биоразнообразието, а увеличеното биоразнообразие може частично да компенсира натиска от вредители чрез естествен контрол.

Как новите бизнес модели могат да намалят използването на ПРЗ

Компаниите, които произвеждат ПРЗ и селскостопански машини също са застанали начело в търсенето на нови решения. Те също се стремят да предлагат модели за намаляването на употребата на ПРЗ, без да се намалява нивото на защита от вредители или доходите на фермерите.

Те обаче признават, че защитата на културите с ПРЗ ще може да бъде частично заменена от други практики за управление, които да намалят потенциалните загуби на добив. Това ще може да става чрез по-стриктно прилагане на  интегрирано управление на вредителите, като се използва ефективен и щадящ околната среда подход.

Повечето от тях информират, че разчитат и на използването на цифрови системи и модели, които повишават ефективността при използването на пестициди. Те също се опитват да преодолеят нежеланието на фермерите да приемат нови технологии, смятайки ги за рискови.

Вече се говори за

комбинирането на застрахователни услуги и услуги за защита на културите

които ще се разглежда като обещаващ общ път между компаниите и застрахователите.

Новите бизнес модели ще разчитат и на нови взаимоотношения – например един фермер да закупи пестициди със застраховка от компанията, или да се снабди с интегриран пакет за растителна защита като услуга.

Тепърва ще трябва да се проучи обаче как би функционирала подобна тристранна връзка.

Споменава се и това, че базираните на резултатите услуги и застрахователни полици също могат да помогнат на земеделските стопани, с придружаваща адекватна политика (например субсидии), да постигнат това намаление.

Като цяло изводът от семинара, е че различните участници в хранителната система (земеделски производители, кооперативни доставчици на суровини, финансови институции) имат желание  да търсят и създадат алтернативни бизнес модели за намаляване на пестицидите.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини