Русия е на първо място в света по износ на пшеница и ечемик

Според резултатите от изминалия селскостопански сезон (1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г.), по предварителни данни Русия е на първо място в света по износ на пшеница и ечемик. Това заяви Александър Малов, директор на отдела за регулиране на селскостопанските пазари на Министерството на земеделието на Русия, на заседание в Съвета на федерацията.

„Обобщихме почти резултатите от изминалия земеделски сезон. Според предварителните му резултати заехме първо място по износ на пшеница, първо място по износ на ечемик“, каза Малов.

Той отбеляза, че като цяло по отношение на зърното и зърнения пазар Русия е на трето място в света и на второ в света по износ на растително масло.

Малов каза още, че в момента Руската федерация изнася селскостопанска продукция в повече от 160 страни по света.

По-рано „Росселхознадзор“ съобщи, че износът на зърнени продукти през изминалия селскостопански сезон се е увеличил с 21% в сравнение с предходния сезон и възлиза на 89,3 милиона тона. По-специално, износът на ечемик се е увеличил с 67%, до 9,46 милиона тона.

В края на май вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Патрушев съобщи на Всеруския зърнен форум, че Русия може да изнесе до 70 милиона тона зърно през селскостопанския сезон 2023-2024 г., от които около 53 милиона тона пшеница.

tass.ru

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини