Внимание! Усложнена епизоотична обстановка в Турция близо до границата застрашава България

От 15.07.2024 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че започва извършването на профилактична дезинфекция на влизащите в страната от Турция превозни средства заради усложнената епизоотична обстановка там.

От агенцията съобщиха, че това решение е базирано на анализа, който е направен от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), който подчертава необходимостта от задължително въвеждане на тази мярка.

Съгласно писменото становище на Центъра за риска  дейността ще се извършва от служители на БАБХ.

ЦОРХВ сигнализира, че епизоотичната обстановка в Турция е неблагоприятна по отношение на заразни болести по животните и представлява потенциална опасност за България

Това дава обективно основание за пряк риск от пренос до нашата страна на вирусите на болести по животните, сред които шап, шарка по овцете и козите, чума по дребните преживни животни, син език, бруцелоза по говедата, бруцелоза по овцете и козите, африканска чума по свинете и др.

Според данните, над 90% от епидемичните огнища са в населени места, разположени в непосредствена близост до границата на страната ни с Турция

Профилактичната дезинфекция ще е мярка за биосигурност от изключителна важност за България. Режимът е двустранен – от една страна за недопускане на заболяванията отвън, а от друга – да не се допуска разпространението им на нашата територия и тази на съседните страни, казват от агенцията.

Дейността по профилактика е отговорност на държавата и като външна граница на Европейския съюз (ЕС), откъдето се допускат превозните средства на територията на целия ЕС.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини