И почвата изгаря от жега, кой ще каже на фермерите как влияе това

Според MeteоBalkans и почвата изгаря от жега. Специалистите от звеното за вчера в 15 часа отчетоха по данни на SPM модела, че температура на почвата из Дунавската равнина е надминала 45 градуса по Целзий. За днес 16 юли очакванията не могат да бъдат много по-различни, защото както е известно за днешния ден са  прогнозирани червен код и очаквани температури над 41 градуса. Кодът се издава за екстремно високи температури, при които дори може да се очаква и повреда в инфраструктурата на някои места.

Но какво може да се очаква за почвата и какво сочи науката за нейната температура и храненето на растенията?

Известно е от растениевъдите, че наличието на хранителни вещества се влияе от три основни процеса – почвената дифузия, масовия поток и всмукателната способност на корените.

Протичането на тези процеси е силно зависимо от градусите на почвената среда.

При дифузията йоните на елементите се придвижват от местата с по-висока концентрация към местата с по-ниска.

Масовият поток  е движението на свободната почвена вода, с която се увличат и разтворените йони на хранителните елементи.

А всмукателната сила на кореновите власинки е  тяхната способност да поглъщат вода и хранителни вещества, която е различна при различни условия на околната среда.

Според науката йоните на калция, магнезия и нитратният йон се задвижват от масовия поток, докато амониевият йон и тези на цинка, мангана,  желязото и фосфора  се поемат от дифузията;

  • Известно е, че при ниска почвена температура растителните корени редуцират растежа си, а с това намаляват и всмукателната си способност. А при високи температури вискозитетът на водата в почвата намалява, а с това – всмукателната способност на корените се увеличава.
  • При азота например е известно, че растенията го усвояват като нитратни и амониеви йони, чието съдържание се променя от температурата, която влияе на амонификацията и нитрификацията. Тези процеси започват при почвена температура 5°С и се преустановяват, когато се надвишат 40°С.

Пряка зависимост се наблюдава и между температурата на почвата и наличието на фосфор. С покачването на градусите се ускорява минерализацията му от органичната материя, както и усвояването на елемента от растенията.  В границите 20-35°С дифузията е най-висока. Според науката при студени почви се наблюдава недостиг на елемента, но при такива над 41 градуса не е известно.

Има зависимост между почвената температура и калия, който в почвата е в усвоима (подвижна) и в неусвоима (неподвижна) за растенията форма. Ниските температури ограничават наличието и поглъщането на елемента от растенията.

За повечето земеделски култури оптимумът за усвояване на елемента е около 28-30°С.

Както се вижда затоплянето на почвата благоприятства приема на храна от културите,  но до каква температура е полезно това – очаква се учените химици и агрономи да кажат. И да отговорят на фермерите имат ли основание да се опасяват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини