Eдна трета от украинските земи – повече от 14 милиона хектара – остават потенциално замърсени с взривни боеприпаси

В Украйна усилията на правителството и международните неправителствени организации са съсредоточени за разчистване на мини, но скоростта на работата не удовлетворява фермерите и  спешните им нужди, затова често вършат работата сами. Въпреки че 3 милиона хектара са обявени за разчистени, включително 450 000 ха, които изискват ръчна или механизирана намеса, Дирекцията за противоминни действия на Министерството на отбраната съобщи, че една трета от украинските земи – повече от 14 милиона хектара – остават потенциално замърсени с взривни боеприпаси, съобщи euroaktiv.

В обработваемите земи точният дял на минираните площи е невъзможно да се определи, докато военните действия продължават. През 2023 г. украинските власти са изчислили, че може да варират от 470 000 ха до 2,6 милиона хектара.  „Украйна се превърна в една от най-замърсените страни в света и няма достатъчно оператори, които да почистят всичко“, казва пред Euractiv Руслан Берегуля, ръководител на дирекцията за противоминни действия на Министерството на отбраната.

Щетите върху икономиката на Украйна са значителни, тъй като селското стопанство представлява 10-15% от БВП и по-голямата част от износа. Засега Киев дава приоритет на разминирането на гражданската инфраструктура, пътищата и жилищните райони пред земеделските земи и горите. В резултат на това някои фермери прибягват до разминиране сами, за да продължат земеделските си дейности.

Такъв е случаят на Иван, фермер от Петровское, село в района на Харков. Руските войски са окупирали селото още през февруари 2022 г. за пет дни и поставили противотанкови и противопехотни мини, за да блокират украинския напредък. Впоследствие селото се превръща в сива зона между украинските и руските позиции за девет месеца, докато войските на Киев не го освобождават през септември 2022 г. Иван, който останал там през цялото време, искал да спаси своите 300 хектара с пшеница, царевица и елда. Разказва, че започнал да проверява за мини, като вървял през нивите си и след това ги обиколил и с  трактора си. На 24 март 2022 г. тракторът му  попаднал на 10-килограмова противотанкова мина от съветско време. Той оцелял и се върнал на следващия ден, за да премести мината настрани с нож и въже и да освободи трактора си, който по-късно успял и да поправи.

Според Министерството на отбраната 688 души са били ранени от мини или невзривени боеприпаси, включително 298 са загинали, 20% от които са земеделци.  Повечето фермери се обаждали на Държавната служба за извънредни ситуации, основният орган, отговорен за разминирането, щом намерят невзривен боеприпас, но някои сами го взривявали, като хвърляли гума по него.

„Ако бях изчакал разминирането, нямаше да мога да работя на нивите си днес, тъй като на официалните сапьори са нужни месеци за разминиране“, обяснява Иван. Но днес тревата пораснала и мините и снарядите вече не се виждали лесно, казва той.В сравнение с големите селскостопански конгломерати, които понякога имат собствен екип за разминиране, фермите с площ под 250 хектара са най-засегнати от мините, каза Игор Пидубни, изследовател от Киевското училище по икономика, който прави проучване по въпроса.

Малките ферми често разчитат единствено на земята, за да си изкарват прехраната и имат по-малък достъп до финансиране, по-малко институционален капацитет и по-малко гъвкавост да се преместят в друг регион или парцел земя в незасегната зона, добавя той. „За тях чакането за разминиране е загуба на пари, тъй като понякога наемат земята, затова продължават да работят на свой собствен риск“, казва пред Euractiv Иля Сазонов, ръководител на група за разминиране в HALO Trust, една от най-големите неправителствени организации за разминиране, работещи в Украйна. Тя е една от 43-те частни организации, упълномощени да разчистват мини в Украйна.

За да възобновят работата си по-бързо, някои фермери прибягвали и до разминьори на сиво от черния пазар, които предлагали по-ниски ставки. Много от тези миньори са бивши бойни инженери, но често нямали опит с най-новите мини.

С подкрепата на агенцията по храните на ООН FAO, Украйна стартира програма през май за възстановяване на дребните стопани на 80% от разходите за разминиране. Местните правителствени агенции също са получили оборудване за разминиране и обучение от западни партньори като част от Националната стратегия на Украйна за противоминни действия. ЕС и неговите държави членки са отделили над 645 милиона евро за периода 2022-2027 г. През 2024 г. ЕС предаде няколко най-съвременни системи за обезвреждане на мини на различни украински агенции. С дистанционен оператор тези машини могат безопасно да почистват до 4000 квадратни метра (0,4 хектара) на час. „Надяваме се да изчистим останките от войната възможно най-бързо, така че вътрешно разселените лица да могат да се върнат в домовете си, а фермерите в нивите си“, казва Берегуля.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини