За съжаление България вече няма представител в Комисията по земеделие на Европарламента

След решението на пленарното заседание в Европейския парламент преди дни станаха известни вече структурата и размера на постоянните комисии и подкомисии на Европарламента.

След това политическите групи и независимите членове на ЕП определиха и своите представители, които ще работят по отделните ресори и теми, които са важни за тях.

Така че са известни вече поименно членовете, които ще заседават във всяка една от парламентарните комисии и подкомисии на Европейския парламент.

В  петък бяха обявени  и имената на евродепутатитите.

Днес вече може да се види списъка им от всеки – във всички комисии и подкомисии на ЕП.

Но за съжаление ние сме в известна изолация, защото става ясно, че

България няма евродепутат, който да работи в Комисията по земеделие и селски райони и да защитава интересите на сектора

Съответно е логично да очакваме, че страната ни няма да има глас там, когато се обсъждат най-важни проблеми, искания, казуси в интерес  на българските земеделски производители.

Освен , че земеделците ни няма да имат глас в земеделската комисия на Европарламента, опасяваме се, че няма да могат и навреме да научават темите, които се обсъждат, да вземат отношение по тях и съответно да внасят предложения и мотиви, с които биха могли да защитават навреме интересите на земеделието ни.

Всичко това е доста тъжно и показва, че няма да бъдем навреме и напълно информирани, а може би ще трябва да очакваме евродепутати от близки до нас държави да ни свеждат актуалната информация, която е обсъждана.

Жалко…

Защото, ако си припомним ситуацията в предишния  девети Европарламент и предишната Комисия по земеделие в него, трябва да признаем, че  доста разчитахме на евродупатът Атидже Алиева Вели. Тя най-редовно съобщаваше на българската общност какви са обсъжданите теми от дневния ред. А и редовно внасяше от името на земеделските ни браншове предложения, искания и мотиви, с които да защити българските земеделци. Тя контактуваше редовно с браншовете, между другото не престана да воюва и за изравняването на плащанията на фермерите от новите и стари страни членки, което засега не се случва, но все пак непрекъснато се напомня.

Имахме и още един представител, които доста умело и навременно умееше да се намеси, когато трябваше да се защитават някои конкретни земеделски интереси – става дума за Асим Адемов.

Защо сега сме без нито един представител в твърде важната за нас Комисия по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент?

Няма ли нито един български евродепутат, който има познания в аграрната или икономическа сфера и на когото са близки тежките проблеми на земеделието ни?

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини