Драмата на стотици фермери е пълна, трябва прозрачност – ДФЗ е длъжен да им даде отговори

Защо стотици фермерски фирми останаха без плащания тази година или ще понесат санкции за очертаните си площи и заявените си схеми? Така и не се разбира конкретно…

Доколкото научаваме става дума за над 250 фирми, но ДФЗ не е дал и грам точна статистика.

Обаждат ни се немалко фермери, които чистосърдечно споделят, че тъй като не се смятат достатъчно подготвени и сигурни да очертаят площите си и да чекнат екосхемите си, са разчитали на „свои хора“ от браншовите организации…които са се наели да им свършат консултантската услуга срещу няколко лева на декар.

Само че тези, които са им взели по 2 лева на декар също са били недостатъчно подготвени или старателни и също са допуснали някои грешки, които ДФЗ отчита като такива и казва „не“ на парите.

Днес вече има много разсърдени и много скарани по този повод из страната. Потърпевшите дори искат да си потърсят парите от техните т.нар.„консултанти“.

Не можем да знаем колко стотици или десетки хиляди декари са платени от едни стопани по 2 лева на декар, за да им се очертаят нивите…но само виждаме, че драмата е пълна,  когато са разбрали,  че няма да си получат полагащите им се средства.

И за да не става още по-изострена неприятната обстановка, редно  е ДФЗ да се покаже изпод завесата и да каже на тези хора, че са санкционирани, защото …така и така…и земите им са заявени с грешки или пропуски …так и така.

И даже е редно ДФЗ, заедно с дирекцията в МЗХ, да излязат и да разяснят на земеделските стопани казуси по казуси къде и защо са допуснати масови грешки и пропуски и по какви причини, и как да се избегнат за догодина.

Длъжен е фонд „Земеделие“ да го направи това нещо, защото от догодина положението става по-различно и сложно и няма да се ходи в общинските служби по земеделие за очертаване. Което означава, че хиляди стопани ще изпаднат в т.нар. административен стрес и ще се чудят кого да търсят и на кого да се доверят да им помогне.

И тогава могат да попаднат на още повече колеги или браншови организации, които не се знае до каква степен ще им свършат читаво работата.

Фондът е длъжен да обясни на хората на какво се дължи тазгодишната картина със стотици неизплатени схеми, за да не се повтори тя и догодина!

Когато има ясни и прозрачни правила и отговори, до драми не се стига. А когато няма, все се налага да търсим „наши хора“…

По Еко схема за разнообразяване на отглежданите култури – (Еко-РОК) са кандидатствали 19 571 земеделци, с размер на площи от 26 231 600 декара, или 2 623 160 ха. По Екосхемата за намаляване използването на пестициди – (Еко-НИП)   са кандидатствали 14 566 стопани с 25 808 260 декара, или 2 580 826 ха. При Екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване – (Еко-ЗВПП),  кандидатите са 3 845 регистрирани стопани, със заявена площ за подпомагане от 11 799 720 декар, или 1 179 972 ха.

На този фон отрязаните около 250 заявления лесно ще се огледат едно по едно и ще се види къде са сбъркали стопаните. Пък ако не са сбъркали, както твърдят, то ДФЗ може да поправи грешките си, ако има такива. Става въпрос за рутинна административна работа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини