На какви нива е българският пазар днес – при зърното и царевицата се очаква трудна реализация

Обичайна е картината в страната по отношение на пазара и потребителската кошница, казва председателят на Държавната комисия по  стоковите борси и тържищата Владимир Иванов за състоянието в края на месец юли.

Според него тази година имаме добра пазарна среда, забелязва се доста конкурентен пазар, който е добре осигурен, същото се отнася и за общия пазар на ЕС, от който сме част.

Като цяло неговата оценка е, че годината е по-добра от предишната 2023 г., но пак се забелязват   познати  недобре развити производствени и търговски практики.

Според Иванов имаме прояви на добър аграрен бизнес, но трябва да се каже, че това не е при всички производители, а при отделни единици с добри градини и добра агрономия, които прилагат и модерни практики.

Забелязва се още, че  трудно работим заедно, което си остана като един от най-големите проблеми в агросектора. Проблемите в по-голямата си част са   структурни – в начина на работа, казва  шефът на комисията.

Що се отнася до плодовете и зеленчуците годината е по-добра от миналата, а потребителската кошница е като миналата година – 92 лева.

При зърното, при олиото, при царевицата обаче се отчита, че има замръзнал пазар. След едно опипване на ситуацията и почвата преди време,  нещата бързо са се върнали на старите си нива отпреди месец юни.

Това не е добра вест за българските производители тъй като пазарът за тях е все по-труден и те по-трудно ще постигнат добра реализация.

Спад в цените на зърното показва и последният оперативен анализ на Министерството на земеделието и храните. Спрямо година по-рано основните зърнени култури са поевтинели с 0,7% (фуражна пшеница) и 14,4% (царевица), а слънчогледът е поскъпнал с 6,8%.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини