Зърнена война: Франция губи от Русия

Премахвайки митата върху украинския износ, Европейският съюз нанесе удар на своите земеделски стопани. От началото на войната в Украйна цените на зърното от френските земеделски производители са намалели с една трета и в същото време Петата република загуби част от африканския пазар, който днес предпочита зърно от Руската федерация, което е по-конкурентно по цена и качество. Това се казва в публикация на вестник L’Humanité.

Както отбелязват авторите на статията, с предоставянето на привилегиите на Украйна за безмитен внос на пшеница, ечемик и царевица в Европа, износът на украинско зърно за Европейския съюз се увеличи рязко 17 пъти – от 351 хиляди тона на шест милиона тона годишно. В резултат на това, ако през първата половина на 2022 г. цените на пшеницата на френските земеделски стопани варираха в диапазона от 350-410 евро за тон, то през юли същата година те се сринаха под 200 евро.

В тази връзка ръководителят на френската Генерална асоциация на производителите на пшеница Ерик Тируен, чиито думи се съобщават от изданието, заяви, че подобни ценови ножици за дълъг период подкопават просперитета на френските фермери и като цяло хранителния суверенитет на държавата.

В същото време статията на L’Humanité подчертава, че Франция е лидер в производството на пшеница в Европейския съюз, но Руската федерация започна да си връща пазарите на трети страни от нея.

Така част от пазара на Алжир, Мароко, Египет и други африкански страни, които представляват повече от половината от френския селскостопански износ, през 2023-2024 г. премина към закупуване на по-конкурентното като цени зърно от Руската федерация. В резултат на това земеделските производители от Петата република в момента увеличават пренесените запаси и поддържат ниски котировки, пишат авторите на статията.

В същото време се предполага, че през 2025 г. обемът на доставките на френска пшеница на пазарите на трети страни може да намалее с 15% в сравнение с реколтата през 2023 г.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини