ЕС- субсидиите и кой колко реално получава след данъци

Наскоро румънският министър на земеделието в свое изказване поиска Румъния да получава подпомагане равно на това което получават „старите“ страни членки на ЕС. Такова искане България също нерядко е предявявала.

Съвсем както му е реда, французите веднага са направили проучване по този въпрос, което е публикувано наскоро от Икономическия институт Молинари във Франция. Документът е озаглавен „Митът за подпомаганото френско селско стопанство и големият победител от ОСП“, цитира сайта говедовъд.

Основната субсидия, с пълно наименование Подкрепа за основен доход за схема за устойчивост, е  субсидия, която получават всички отговарящи на условията земеделски производители.

  • Отговарящите на условията френски фермери получават подпомагане от 130 евро/на хектар. От тази основна субсидия се плаща данък от 23,4 евро и френският фермер остава със 106,6 евро/хектар, според последните изчисления
  • Румънският фермер получава субсидия в размер на 98 евро/хектар, според последните изчисления. Данъкът е от 0,01 евро за 1 евро. От това следва, че данъкът е 0,98 евро. Румънският фермер остава с 97,02 евро. Ако към субсидията на Румъния се приложи данък от 0,18 евро за 1 евро, както във Франция, реалната основна субсидия ще остане 80,36 евро.
  • Заедно с Румъния, още седем европейски държави (Унгария, Хърватия, Малта, България, Финландия, Литва и Швеция) удържат по-малко от 0,02 евро за 1 евро от субсидията за фермерите.
  • Фермерите в Унгария получават основна субсидия от 147 евро. Данък от най-много 0,02 евро за 1 евро води до реална субсидия от 144,06 евро.
  • В същото време в Холандия данъкът, плащан от фермер за 1 евро субсидия, е 0,17 евро. Помощта  в Холандия е 180 евро. Платеният данък е 30,6 евро. Това води до реална субсидия на холандския фермер от 149,4 евро.
  • Държави, в които данъкът за 1 евро е висок са Дания, Италия, Гърция, Кипър (между 0,13 евро – 0,17 евро за 1 евро субсидия). Средната европейска стойност е 8,08 евро за 1 евро, това е резултат от проучване, публикувано наскоро от Икономическия институт Молинари във Франция.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини