Явно депутатите ще направят предизборен актив с украйнската помощ, но поне земеделците да я получат

Обстановката, в която се намираме по-скоро е на задаващи се предизборни борби отколкото на правителство с трети мандат…И това може да се окаже донякъде благотворно във финансов план и да помогне на земеделските производители да им се гласуват средства за т.нар. украйнска помощ.

Народните представители от ДПС /без Пеевски и група/ вече излязоха с предложение за 320 млн.лв. за изплащане на втория транш на т.нар. украйнска помощ за земеделските стопани.

Те внесоха в деловодството на Народното събрание предложение

за изменение и допълнение на приетия на първо гласуване на 24 юли законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет.

Предложението им е за увеличаване на държавните помощи в сектор земеделие с 320 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“. А мотивът е да се осигури плащане на втория транш на украйнската помощ и държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани, производители на зърнени и маслодайни култури за преодоляване на икономическото негативно въздействие на руската агресия срещу Украйна.

Според вносителите това е необходимо

защото земеделските производители това лято продължават да са в изключително тежко положение след поредицата от икономически кризи след 2020 година.

А неблагоприятните климатични събития през последните седмици също се отразяват много сериозно на първичното земеделско производство, както и върху прилагането на основните технологични изисквания при отглеждането на културите, което може да доведе до реално свиване на площите и производството.

Предоставянето на помощта от държавата е важно за оцеляването на земеделските стопани, както и за непрекъснатостта на селскостопанското производство и продоволствената сигурност на държавата, пише в техните мотиви.

торият транш по така наречената Украинска помощ ще бъде в размер на 330 600 000лв. Предложението от Министерство на земеделието и храните влиза още утре в Комисията по бюджет и финанси и веднага след това за гласуване в Пленарна зала.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини