Иновации от Суфле Агро за есенната кампания

  • В помощ на фермерите идва Мобилна станция за заготвяне и третиране на семена
  • Постига се качество, калибриране и едновременно обеззаразяване с до 3 продукта срещу различните болести при пшеница и ечемик

Грижата за реколтата започва още от семенцето. В навечерието на есенната кампания Суфле агро излиза с атрактивни оферти за земеделските стопани, за да получат качествени семена и постигнат високи добиви, посочи Живко Чепишев, регионален мениджър за Североизточна България.

По време на „Дни на полето“ край добруджанското село Попгригорово, компанията привлече вниманието на фермерите от страната с Мобилна станция за заготовка и третиране на семена /MSTM/. „Какво представлява? Това е една комплексна услуга. Мобилната станция всъщност е една машина, която сепарира, калибрира, заготвя и третира семената така, че да бъдат готови за крайна сеитба. Може да бъде заредена по два начина. Единият е чрез фадрома се зарежда бункер, който отвежда до шнек или може директно да се заради чрез шнек, който вкарва семената вътре в машината“, разясни пътя на семената Живко Чепишев.

Процесът на почистване ефективно премахва примесите. Семената са обдухвани в началото, за да се пречистят от фини частици. След това влизат в своеобразен цилиндър, който е с две сита и там се сепарират отсевките. „Машината се настройва чрез компютър, тъй като има различни опции за регулация на наклон и скорост на въртене, има въртящ момент и тогава започва да работи оптимално, като за това се грижи нашият квалифициран оператор, който има опит вече няколко години с машината“, посочи още регионалният представител.

След ефективното премахване на примесите и калибрирането на семената, следва процесът по третиране. „Ние от Суфле Агро правим това с 3 продукта Тебукол 6 ФС, Максим Екстра ФС или Вибранс Дуо“, разказа още Живко Чепишев и продължи разясненията: „Към тях се добавя нашият биостимулатор OptiSEED, който е комплексен със съдържание на аминокиселини, азот, фосфор и калий, както и разбира се всички необходими микроелементи. Само ще вметна, че с него може да участвате и по екосхемата за органично наторяване“.

Процесът по третиране на семена всъщност е патентован и представлява директно инжектиране на продуктите без предварителна подготовка на смеси. Така се осигурява прецизно дозиране на всяко активно вещество и отлично качество на покритието. Как става това?

„След като семената са входирани към поточната лента, идва следващият процес. Благодарение на везната, която контролира дебита и периодично замерва, много добре се впръсква и дава необходимото количество препарат. Количеството семена обикновено излиза в два биг бега от единия край и вече готово за сеитба. Това е нашата комплексна услуга“, поясни Живко Чепишев.

Благодарение на трите продукта за третиране на семена, пшеницата и ечемикът могат да бъдат предпазени още в зародиш от различни видове болести – както от мазна, праховита, стъблена главня, ленточна болест, фузариоза, хелминтоспориоза, снежна плесен, мрежести петна, така и от септориоза, ризоктония и фузарийно кореново гниене и др.

“Благодарение на това, че машината много прецизно сепарира и калибрира семената, т .е. едни 15 -20 % остават отсевки, ние получаваме само най -доброто семе, т .е. семена, които са равностойни на такива, които бихте си купили от семенарска фирма“, категоричен е регионалният представител на Суфле Агро България. Компанията разполага с две мобилни станции за заготовка и третиране на семена, които са разположени съответно в Северна и Южна България.

„За есената кампания имаме още няколко интересни предложения. Добре познати сме със пивоварния ечемик. Имаме две вариации тази година. Ще предложим зимен и пролетен пивоварен ечимик. При пролетния ечемик Суфле Агро излиза с още по-атрактивни бих казал премии, защото той е по-търсен от производителите на малц заради спецификата и качеството на зърното. А що се касае за изпитаните сортове Типи, Донау и Саламандър, с тях фермиерите от цяла България ни познават и знаят, че добивите са абсолютно конкурентни на всички останали сортове ечемик. Също искам да кажа, че пролетният ечемик по нищо не отстъпва, не е по-малко добивен, дори последните години дава по-добри резултати от зимния ечемик. Това е двуредов високопродуктивен устойчив на полягане ечемик със средно ранен период на зреене, който също се засява през есента.

Семената ечемик, които Суфле Агро предлага, са третирани с Максим Екстра ФС и биостимулатора OptiSEED. Това са първо размножение семена. А премията от компанията ще бъде финално отразена преди жътвената кампания 2025, разкри още Живко Чепишев: „За настоящата година премията е достигнала 15 % от пазарната цена спрямо тази на фуражния ечемик. За това, че фермерът влага усилия да произведе качествен пивоварен ечемик, получава една добавена стойност, която от другите култури не може да получи. Там говорим за една суровина, която чисто се търгува, докато тук при нас имаме една добавена стойност от 10 -15 %, дори до 20 % за пролетния ечемик“.

За есенната кампания Суфле Агро излиза и с няколко основни сорта пшеница, добре познати и наложени у нас като Авеню, Софру и Болоня, както и семена твърда пшеница.

„Ние като компания полагаме усилия да въведем през настоящата година твърда пшеница, която във България няма такова голямо търсене. Например държави като Италия изпитват особен интерес към нея. И разбира се, ние от Суфле Агро ще се опитаме да създадем пазара, а стопаните да отгледат културата и да си получат необходимата премия над пазарната цена.

Галина Недкова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини